Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Wat liggen ze mooi!

Op enkele details na is er de laatste 20 jaar nauwelijks iets veranderd aan de huisvesting in de kraamstal. Dat wil niet zeggen dat er geen verbetering mogelijk is.

Veertien zeugenhouders hielden samen de kraamstal tegen het licht. Hun streven is om van honderden varkenshouders ervaringen te verzamelen. Uiteindelijk willen ze komen tot een breed gedragen ontwerp van de kraamafdeling, waarvan alle varkenshouders kunnen profiteren. Iedereen kan zich hiervoor aanmelden op www.watliggenzeermooibij.nl.

200 procent vooruitgang in welzijn

Onze eigen kraamstal telt nu 16 afdelingen van 20 kraamhokken. Elke week wordt een blok van vier afdelingen opgelegd. Ten opzichte van de oude, benauwde kraamstal zijn de zeugen er met de verbouw in 2007 in welzijn 200 procent op vooruitgegaan. Ook spenen we nu op drie weken betere biggen dan destijds op vier weken. Helaas bereiken nog te veel biggen de speenleeftijd niet vanwege doodliggen. We gaan de ruime kraambox weer smaller maken om dit te voorkomen.

Economie en welzijn botsen

Balansvloeren hebben we nooit overwogen omdat we in de oude kraamstal 2 procent doodliggers hadden op een totale sterfte van 8 à 9 procent. Ga ik ervan uit dat de helft hiervan anders ook gaat, dan is de besparing van 1 procent onvoldoende voor de hoge investering. Op bedrijven met weinig doodliggers valt mij vaak op dat de zeug als een broodje hamburger strak opgesloten staat tussen de hekken. Economie en welzijn botsen op dit vlak. Dat wisten we natuurlijk al langer vanuit de biologische varkenshouderij.

Beschermde biggenplek

Ik wil de biggen graag een beschermde plek bieden. Nu liggen ze te vaak verspreid door het hok. In Denemarken hebben vrijwel alle kraamstallen een onderkruip. Dit werkt perfect. Biggen zien dit echt als hun nest en schuilplaats. Het is me vaak opgevallen dat ze er gelijk onder vluchten zodra een groep mensen de afdeling binnenkomt. Nadelen zijn wel het overzicht, de laag stof en het extra schoonmaakwerk. Een eenvoudig plaatje boven het huidige nest gedurende een paar dagen kan al helpen.

Padkoeling werkt perfect

Onze nieuwe kraamstal kent natuurlijk ook genoeg pluspunten. Ten eerste is het een mooie frisse stal, gebouwd voor amper €2.000 per plaats. Lage bouwkosten zijn altijd de eerste winst. Voor elke €500 meer moeten jaarlijks een paar biggen extra per zeug grootgebracht worden. De geïnstalleerde padkoeling is een uitkomst. We hoeven nooit meer in voer terug, ook al is het buiten 35 graden. De kosten van €40 per kraamhok worden gecompenseerd door de lagere investering en jaarkosten van de luchtwasser en ventilatie. In combinatie met de ondergrondse luchtinlaat die de frisse lucht direct bij moeders kop brengt, kan de maximum ventilatie met 40 procent terug.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    pieter

    he johnny, ga binnenkort ook nieuw kraamhok zetten en was eigenlijk ook naar het amerikaanse kraamhok aan het kijken. Nu zie ik dat je de uitval nog wat te hoog vindt, hoe hoog is deze op het moment dan? En is dit kraamhok makkelijk krapper te zetten of moet er wat aangepast worden? groeten pieter

Of registreer je om te kunnen reageren.