Varkenshouderij

Achtergrond 338 x bekeken

Twee Aujeszky-gevallen bij wilde zwijnen

Twee wilde zwijnen hadden in de eerste helft van dit jaar antistoffen tegen de ziekte van Aujeszky in hun bloed. Daarnaast kwamen er geen andere ziekten onder de onderzochte wilde zwijnen voor. Dat blijkt uit onderzoek van de bloedmonsters van 222 wilde zwijnen in Limburg en op de Veluwe door de Gezondheidsdienst voor Dieren. De Commissie Varkenshouderij van het Productschap Vee en Vlees bespreekt de resultaten van dit onderzoek vandaag.
De 222 bloedmonsters scoorden allemaal negatief op de aanwezigheid van antistoffen tegen Blaasjesziekte en Trichine. Voor het onderzoek op de ziekte van Aujeszky waren 219 monsters negatief en 2 positief. Eén monster was voor Aujeszky niet goed te onderzoeken. Bij mond- en klauwzeer waren 220 monsters negatief en 2 niet te onderzoeken. Voor klassieke varkenspest waren 221 monsters negatief en 1 niet te onderzoeken. Een goede bemonstering van de wilde zwijnen op de aanwezigheid van ziektes is noodzakelijk om de risico's voor de Nederlandse varkenssector goed in kaart te brengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.