Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Steek creativiteit in welzijn, niet in verzet

Wederom schiet de sector tekort waar het gaat om huisvesting en verzorging van varkens, aldus Bert van den Berg. Hij roept op niet langer energie in verzet te steken, maar in dierwelzijn.

Afleidingsmateriaal, lichtsterkte en waterverstrekking; al jaren steekt de varkenssector veel creativiteit in verzet tegen de geldende regels. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in het door de AID gepubliceerde overzicht van overtredingen van het Varkensbesluit, deze onderwerpen weer bovenaan prijken.

Hoewel uit voorbeelden in de EU-verordening blijkt dat een ketting als afleiding tekortschiet, kwam de varkenssector er lang mee weg. Tot EU-controleurs Nederland op de vingers tikten. Varkens willen wroetbaar, bijtbaar en afbreekbaar materiaal zoals stro. De varkenssector organiseerde onderzoek via het Productschap voor Vee en Vlees (PVV) om de nadelen aan te tonen. Resultaat: de regels blijven onduidelijk over goed afleidingsmateriaal, de varkenshouders modderen door en de varkens blijven uit verveling hun frustraties op hokgenoten botvieren. En dat terwijl een handje stro per varken per dag al staartcouperen overbodig kan maken.

Dan de lichtsterkte. Deze moet 40 lux zijn. Niet te meten, beweerde de sector. Vervolgens liet hij via het PVV onderzoeken dat een varken bij 40 lux niet veel meer ziet dan bij het goedkopere 12 lux. Overigens, in de dekstal is 100 tot 150 lux om de berigheid te stimuleren geen probleem.

Een deel van de Nederlandse varkenshouders verstrekt alleen brijvoer, vindt 'extra' drinkwater ook niet nodig en verzet zich hiertegen. Ook hier entameerde het PVV onderzoek tegen het overheidsbeleid. Ditmaal in een poging om aan te tonen dat brijvoervarkens niet sterker gemotiveerd zijn om drinkwater op te nemen dan droogvoervarkens en dat een extra drinkbak dus niet nodig is.

Tot het verzet hoorde lange tijd ook het niet goed in IKB opnemen van deze onderwerpen. In IKB Varken is dit nu wel gebeurd en wordt hierop serieus gecontroleerd. Bij IKB Nederland Varkens daarentegen wordt op het oog gecontroleerd; natte vingerwerk dat niet door de beugel kan.

In plaats van dit soort achterhoedegevechten te voeren kan de varkenssector zijn creativiteit beter steken in een hoger dierenwelzijn. Anders is er in Nederland straks echt geen plaats meer voor de sector.

Bert van den Berg is beleidsmedewerker bij de Dierenbescherming

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  mensen willen nu eenmaal goedkoop voedsel.
  goede welzijnsregels zijn niet zo eenvoudig.
  Verdoofd castreren is een lachertje. oncontroleerbaar.
  De regel zou moeten zijn NIET castreren!!
  zeer eenvoudig te controleren en de lat zou voor alle betrokkenen gelijk liggen.
  99% van de bevolking ligt hier echter niet van wakker. 0.8% is voor meer dierwelzijn, maar wil al zo graag helemaal geen varkens meer zien .0.2% is varkensboer en zit eender hoe in de stront

Of registreer je om te kunnen reageren.