Varkenshouderij

Achtergrond 268 x bekeken 15 reacties

NVV wil ook af van oppervlakte-eis vleesvarken

De NVV wil de eis van één vierkante meter per vleesvarken van tafel hebben.

Daarnaast wil de NVV de spleetbreedtes van de roostervloeren opnieuw ter discussie stellen. Dat zegt NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg. Dinsdag meldde voorzitter Annechien ten Have van de vakgroep varkenshouderij van LTO al dat zij de oppervlakte-eis opnieuw ter discussie wil stellen.

Zwanenburg wijst erop dat de kans bestaat dat vleesvarkens tijdens de mestperiode vaker worden verplaatst om aan de oppervlaktenorm te voldoen. "Dat lijkt me voor het welzijn niet goed." Ten Have meldde dat ze tot de conclusie was gekomen dat de oppervlakte-eis Europeesbreed niet op korte termijn zal worden ingevoerd. Daarom vindt ze het onverantwoord om dit als Nederland wel te doen.

Ook vindt Zwanenburg dat de spleetbreedte van 20 millimeter in combinatie met 40 procent dichte vloer voldoende zou moeten zijn. "Nederland is het enige land waar een eis geldt voor het percentage dichte vloer", aldus Zwanenburg. "Een Europese ontheffing voor de spleetbreedte-eis zou dan redelijk zijn. De minister zou daarvoor moeten gaan." Ten Have heeft hetzelfde standpunt al eerder met de minister besproken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Herman Schober

  De schaamteloosheid van dit voorstel is grotesk. Dieren die toch al op schandelijke wijze tot vleesfabrieken zijn gedevalueerd worden nog meer in hun bewegingsvrijheid aangetast. Hoe diep de mensheid kan zinken in zijn hang naar speciesisme wordt hier maar weer eens voor de zoveelste keer aangetoond. Als ik gelovig was zou ik god op mijn blote knieën danken voor het feit dat er organisaties als Partij voor de Dieren, Wakker Dier en Varkens in Nood bestaan die in ieder geval de politiek en de samenleving wakker schudden en de geesten rijp maken voor een drastisch ommekeer in onze houding tegenover onze mededieren. Gelukkig heeft Marianne Thieme de minister met een aantal pittige vragen bestookt en het zla mij benieuwen met wat voor uitvluchten en nonargumenten zij nu weer aankomt.

 • no-profile-image

  water boerke

  kunnen ze het meteen ook over hebben de regel voldoende vers drinkwater beschikken als ze al brij krijgen hoeft dat niet voor het varken dan wordt het een groote rotzooi in het hok

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  herman, als de dieren allemaal weer hun eigen gedrag uit mogen oefenen dan mag de mens ook hun natuurlijk gedrag weer oppakken. Weer heerlijk jagen en verzamelen, alle duiven van de dam pang pang.

  Ik zie het wel zitten om onze voedselproductie weer net zo te doen als vroeger. dan hebben we meer handjes nodig en hebben mensen zoals herman niet zoveel tijd over om een sector waar geld verdiend wordt voor van alles en nog wat uit te maken terwijl hij thuis zit te genieten van ww'tje!

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @P.C. Jansen: Ik vind al heel wat dat u dus toegeeft dat de behandeling van de dieren ver onder de maat is! Wie daar schuldig aan is? De consument die het dus kennelijk verdomt om een redelijke prijs voor een stukje vlees te betalen maar niet minder de vee-industrieel die kennelijk geen enkel ethisch bezwaar ziet in het op deze wijze uitbuiten van dieren. Het respect voor en mededogen met de dieren leggen het dus af tegen het streven naar een winstgevende productie van vlees en zuivel. Dat accepteert u kennelijk. Ik niet !

 • no-profile-image

  ynit

  Nu zijn ze goed bezig Annechien en Wyno

  dit moet binnen gehaalt worden 20millimeter en 0.8 meter

 • no-profile-image

  frankspiekker@hotmail.com

  Er wordt helemaal niet tegegeven dat de behandeling van dieren onder de maat is. de behandeling en omgang met dieren is juist op een dierwaardige manier!!! een varken / koe / kip heeft het juis vele malen beter dan de mensen opgepropt in een vliegtuig van transavia waar je nog niet eens fatsoenlijk eten en drinken krijgt. wat betreft winstgevendtheid, jij gaat zeker voor de katse kut op een soja boon kauwen ofniet!
  ga toch wat nuttigs doen, ga naar het asiel en adopteer een hond maar u knoopt de hond toch weer aan de boom als je op vakantie bent. toch maar niet doen

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  herman dieren (dus ook katers) horen met pootjes op de grond! daar mag je niet mee gooien, ook niet op internet.

 • no-profile-image

  Frans

  hehe eindelijk goed bezig nvv en zlto!

 • no-profile-image

  down under

  Hee Herman, terug van vakantie? ( Ik heb je moralistische opmerkingen gemist de laatste drie weken, en dat meen ik oprecht.) Waar heeft je reis jouw heen gevoerd? All inclusieve Antalya, of toch maar de Spaanse costa's? Zelf heb ik een dag of 17 in Tanzania vertoeft. Daar lopen de "roze kalveren" aan een neusring in de berm te grazen totdat er niets anders is dan zand en is er alleen voor touristen kippenvlees - jammer genoeg geen import varkensvlees - te krijgen (voor de lokale bevolking, welk een gem. inkomen heeft van 40 euro, onbetaalbaar) wat afkomstig is van kuikens die in een stal lopen waar er minimaal 30 kuikens op op een m2 lopen. Kortom Herman, ga met je 7e dag adventisme iemand anders lastig vallen! Voor de rest die op H uit K wil reageren heb één advies: ga naar buiten en wandel een uurtje door je akker/weiland en bedenk bij jezelf; wat heb ik een leuk en zinvol bestaan!

 • no-profile-image

  p.c. jansen

  het probleem beste herman, is dat de burger [consument] niet [meer] wil betalen voor duurzame voeding , dan moet je ook niet liggen janken over de huisvesting en humaan omgaan met dieren, het interesseert burgers totaal niet, ze willen uberhaupt niet weten hoe varkens gehouden worden,het enigste belangrijkst vinden ze de lage prijs van varkensvlees,m.a.w. je mag de idealist uithangen maar de realiteit telt!!!!!!!

 • no-profile-image

  karel

  inderdaad moet de sector gaan voor 20 mm spleetbreedte en 0,8 meter.Ik heb een paar jaar geleden mijn vleesvarkensstal verbouwd om aan de eisen van dichte vloer te voldoen .Daar bij is beton op de roosters van 20 mm gestort.Is bijna ondoenlijk om dit weer af te breken.Verder heb ik toen in een afdeling roosters vervangen voor 18 mm exemplaren.In die afdeling maken de varkens er een grote smeerboel van omdat de mestdoorlaat onvoldoende is,lijkt mij dat dat niet goed voor milieu(meer stank) en welzijn(meer uitglijden) is.Dus sector ga voor 20 mm en voorkom kapitaals vernietiging

 • no-profile-image

  yes

  en probeer ook ff die zeugen in de boxen te laten staan ,, werkt bij mij nog steeds PERFECT
  dank U

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @boertje, Braband: "wat wij met onze dieren doen ( huisvesting water licht voeding en gezondheids zorg onderdak incl vloerverwarming en dagelijks verzorging )"
  Wat u hier beschrijft is exact de positie van gedetineerden in dit land - met uitzondering van de vloerverwarming wellicht. Die zouden het dus ook in uw denkwijze een stuk beter hebben dan gewone Nederlandse burgers die zelf al dat soort voorzieningen moeten verzorgen. Toch kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat er weinig gedetineerden zijn die hun toestand preferen boven een leven in vrijheid. Maar alle gekheid op een stokje, wat u doet is weer wijzen op (mogelijke) misstanden elders in de wereld/samenleving en die gebruiken om aan te tonen dat het hier "dus" niet zo erg is omdat het allemaal nog véél erger kan! Ik blijf er van overtuigd dat dieren in de vee-industrie worden beroofd van hun waardigheid, dat hun het respect en het mededogen wordt onthouden waar zij op grond van hun status als levend wezen dat kan lijden het absolute recht op hebben!

 • no-profile-image

  Herman Schober

  Beste (boze) Frank, al die "zielige" mensen in in een vliegtuig gaan zitten op weg naar hun vakantiebestemming doen dat vrijwillig en ze weten van te voren wat hun te wachten staat. Een vergelijking met die arme dieren in vee-industrie gaat dus volledig mank! Denk in het vervolg eerst even na voordat je reageert en als je niks beters invalt reageer dien niet! En waar jij vandaan dat ik ooit een hond aan boom zou vastknopen.................... Laat geworden, gisteravond? Ja, zo'n kater kan behoorlijk aankomen!

 • no-profile-image

  boertje

  Herman Schober KOLLUMERZWAAR Ga naar de derde wereld eens kijken hoe de mensen daar leven of brazielie of de dak lozen in amsterdam etc Balkeelende kan nog niet zijn burgersgeven wat wij met onze dieren doen ( huisvesting water licht voeding en gezondheids zorg onderdak incl vloerverwarming en dagelijks verzorging ) Zorg maar eens dat dat alemaal zoo goed voor elkaaar komt met onze nederlandse burgers Voetsel bank in problemen Onze lieve god ja

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.