Varkenshouderij

Achtergrond 8 reacties

Goed jaar zeugenhouderij

Zeugenbedrijven hebben in het eerste halfjaar van 2009 een positieve marge behaald. Vleesvarkensbedrijven en gesloten bedrijven draaiden echter met een negatieve marge.

Die conclusie trekt accountants- en adviesorganisatie Abab uit de halfjaarcijfers van de eigen varkensmonitor.

De voerwinst (voerkosten minus omzet en aanwas) op zeugenbedrijven steeg in het eerste halfjaar ten opzichte van 2008. De voerwinst per afgeleverde big was €28,50 tegen €15,60 vorig jaar. De oorzaak ligt in gestegen opbrengsten en lagere voerkosten. De minimale voerwinst per afgeleverde big om iedereen te kunnen betalen bedraagt volgens Abab 21 euro per afgeleverde big. Abab verwacht dat 2009 voor de zeugenhouderij een goed jaar wordt.

De voerwinst per afgeleverd vleesvarken in de eerste helft van 2009 bedroeg €11,40 tegen €22,50 vorig jaar. Abab spreekt dan ook van een slecht resultaat. Oorzaken zijn de hogere biggenprijs en gedaalde opbrengsten. De biggenprijs was €9,60 hoger ten opzichte van vorig jaar. De opbrengsten daalden van €1,37 naar €1,24 per kilo geslacht gewicht.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Mark Bankers

  De voerwinst over de eerste zeven maanden is gemiddeld € 656,- (excl BTW). Dit is ruim 20% boven het langjarig gemiddelde. Over een slecht zeugen jaar kunnen we dus niet spreken. De biggenprijs is gestabiliseerd en er moeten hele gekke dingen gebeuren willen we nog onder de € 600,- op jaarbasis uit komen. Wel worden de verschillen in de biggenprijzen steeds groter. Varkenshouders die kwaliteit weten te leveren en deze ook vermarkt krijgen kunnen super goede prijzen maken. Het gaat niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit.
  Natuurlijk is een hoge voerwinst geen garantie voor een super hoog saldo. Maar met een lage voerwinst een hoog saldo halen wordt ook niet makkelijk. Zorg dat je kostprijs maximaal scherp is en niet te kosten gaat van de kwaliteit. Een van de beste manieren om te gerealiseerd te krijgen is door samenwerking, met collega's en de andere ketenpartners. Mvg, Mark Bankers, Family Farmers

 • no-profile-image

  varkens

  Ik weet niet of ABAB weet wat momenteel de biggenprijzen zijn? Hebben ze daar uberhaupt wel zeugenhouders als klanten....en zo ja....van welke klanten neem je de gegevens aan...dat is nog eens een vraag!

 • no-profile-image

  biggen importeur

  De strekking van het verhaal van exporteur is waar (alhoewel een beetje gneraliserend)! Ook in Oost euopa wordt meer en meer op kwaliteit gelet. Te vaak worden biggen geleverd welke niet voldoen voor een nederlandse varkenshouder maar wel moeten voldoen voor een varkenshouder in Ooste Europa! Gelukkig werken wij met partners welke voor ons de betere biggen laden waar dan ook voor betaald moet worden. De tijd is voorbij dat er naar oost euopa biggen van tig herkomsten en met allerlei problemen geleverd kunnen worden. Met name daar de Denen niet stil zitten. De boer zal duidelijk kwaliteit moeten leveren en zal daar ook voor betaald worden. De boeren en stallen in oost Europa zijn niet altijd van een goed gehalte en daarom juist speelt gezondheid en uniformiteit een grote rol.

 • no-profile-image

  biggen importeur

  Beste John
  Die tijd dat er niet naar de biggen gekeken werd in oost Europa is wel over. deze boeren zijn al afgevallen.
  de omstandigheden zijn hier zeker slechter als in Nederland temeer een reden om sterke gezonde biggen te leveren.
  Maken waar de klant geld mee kan verdienen anders houd het op.

  doe je best.

 • no-profile-image

  exportreur

  Vermeerderaars die het in de vingers hebben en veel vitamine A (= Aandacht) aan hun biggen geven krijgen dit beloond via de afzet van hun biggen door een goede biggenprijs. helaas is de kwaliteit van de nederlandse biggen qua genetica en gezondheid ver onder de maat in vergelijking met bv. deense biggen.
  Hard bleren is voor een vermeerderaar niet zo moeilijk maar goede uniforme gezonde biggen maken is iets anders. steeds verder verliezen wij nederlanders de markt in het buitenland door matige Qualiteit en niet leveren wat de afnemer vraag. Want ze gaan toch maar naar oost europa dus....
  De duitse markt begint vanaf nu als eerste afkeer van nederlandse biggen te krijgen en de rest volgt als we niet beter met zn allen ons best gaan doen. DWZ de Vermeerderaar, handelaar/exporteur. Te beginnen met een uniform product Qua genetica en dan Gezondheid en voor exportbiggen verplichte Circo en Mycoplasma enting.
  Als die biggen het dan super doen bij de afnemer en gevraagd zijn kan de exporteur een hogere prijs bedingen en de handel voor de vermeerderaar een goede prijs bedingen. Succes..

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  de voerwinst ligt nu precies op het 5 jarig gemiddelde. de biggenprijzen zijn gemiddeld en de voerprijs is niet extreem hoog. varkenshouders die nu niet de gemiddelde voerwinst halen raad ik aan om samen te gaan werken of te stoppen. stoppen is goed voor de blijvers. samenwerken goed voor de boer.

  en inderdaad de kwaliteit van de biggen die we leveren op het buitenland kan altijd beter... wel opvallend dat wij hier biggen moeten maken met veel vitamine A terwijl de biggen verkocht worden aan klanten die helemaal geen vitamine A aan de dieren besteden. Hok vol en 4 maanden later kijken wat eruit wandelt is daar het motto..

 • no-profile-image

  kermit

  iedereen praat maar over voerwinst maar het gaat erom wat je onderaan aan de streep overhoud

 • no-profile-image

  varkens

  @exporteur, wie bleert er hier nou? jij weet mijn situatie volgensmij niet eens.... om maar eens te beginne.
  Volgens mijzelf lever ik perfect materiaal af....mester is er uitermate tevreden mee en heeft rond de 1 procent uitval... (volgensmij laat jij alleen in die vrachtwagens al meer over de kling gaan) en al jaren groei van boven de 800.
  Hetgeen niet wil zeggen dat ik met kleinere koppels biggen dan opeens hele grote opbrengsten beur terwijl je in je eentje toch echt niet meer dan 300 zeugen kunt verzorgen... jij blijkbaar wel?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.