Varkenshouderij

Achtergrond

Fokzeugen, topberen en champagne

Ik bezocht eind juli enkele fokbedrijven in Frankrijk. Daar heeft Hypor fokkerijorganisatie France Hybrides overgenomen. Met verkoop- en productiemensen bekeek ik de mogelijkheden.

We zijn gestart in het hoofdkantoor van France Hybrides in St. Jean de Braye. Dat ligt in de omgeving van Orléans. Bij het hoofdkantoor is ook een van de laboratoria gevestigd, waar ik gelijk al DNA van onze eigen zeugen tegenkwam. France Hybrides heeft naast Frankrijk vestigingen in Tsjechië, Polen, Oekraïne en Spanje. Ze kennen naast drie zeugenlijnen ook drie zeer interessante vleesberen. Veel vlees en een hoge groei weten ze uitstekend te combineren binnen één vleesbeer. Dit unieke aspect had onze grootste aandacht.

Per medewerker 150 zeugen is hier normaal

In Frankrijk is het gebruikelijk om 150 zeugen per man te verzorgen. Voor een goede vergelijking moet je wel de omstandigheden meenemen. Veel bedrijven zijn eigendom van integraties van varkenshouders en voerleveranciers. Hier wordt vaak met personeel gewerkt. Deze bedrijven zijn in Frankrijk wettelijk strak gehouden aan een 35-urige werkweek. Wanneer twee mensen samen 300 zeugen verzorgen, zijn er inclusief vrije dagen en weekenddiensten niet meer dan 55 tot 60 uren per week beschikbaar. Dit aantal uren komt al weer aardig in de buurt van Nederlandse omstandigheden.

Twee beren per zeug, superkwaliteit vlees

Naast de vermeerdering zagen we ook berenfokbedrijven. Dit is altijd een bijzondere ervaring. Gemiddeld worden er per zeug maar twee vleesberen geproduceerd. Alles is hierop gericht. Tomen in de kraamstal met zeven biggen is heel normaal. Daarnaast is er veel individuele huisvesting, maar ook komt individuele voedering in groepshokken met gebruik van transponders voor. De beren hadden een superkwaliteit vlees en de groei vloog fors over de 1 kilo per dag. Dit alles wel onder SPF-omstandigheden.

Geen overdreven hygiëne op Franse fokbedrijven

Net als onlangs in Spanje, zagen we dat windinvloeden vaak bepalen welke bedrijven PRRS-vrij blijven. De fokbedrijven die we bezochten, liggen minimaal 20 kilometer van andere varkensbedrijven. De hygiëne is goed, maar niet overdreven. Van stal naar stal moet je altijd buiten langs en daar is het gelijk een groot broedgebied voor allerlei vogels en zelfs reptielen. Kennelijk zijn de afstanden onderling groot genoeg om eenvoudig de SPF statussen te behouden.

In drie dagen 2.000 kilometer en een voet in het verband

Naast het gebied rond Orléans bezochten we ook bedrijven nabij Reims. Dat is in de Champagne-regio, dus moest natuurlijk ook een bezoek gebracht worden aan de kelders. De champagne hebben we uiteraard geproefd, en ook hebben we genoten van de uitstekende Franse keuken. In drie dagen hebben we bijna 2000 kilometer met de auto gereisd, twee avonden op de terrassen doorgebracht en we hebben veel gezien. Bij thuiskomst was er een Spaans tegenbezoek. Die mensen heb ik rondgeleid op ons eigen bedrijf. Bij de weekafsluiting was er ook nog een bedrijfsongelukje, waardoor ik nu alweer een week de voet in het verband heb. Kortom, een het was in meer dan één opzicht een veelbewogen week...
Bekijk ook de foto's van het bezoek aan Frankrijk

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.