Varkenshouderij

Achtergrond

Afspraken over stahoogten zeugen bij transport

De minimale stahoogte voor slachtzeugen tijdens transport moet 110 centimeter bedragen.

Deze grens geldt voor zeugen groter dan 80 centimeter. Dit meldt de Nederlandse bond van Handelaren in Vee (NBHV) in een verslag over een overleg over de stahoogteproblematiek van vee tijdens transport.

Het overleg vond plaats nadat er eind juni grote commotie was ontstaan in de veetransportwereld over een gewijzigde beleidsmaatregel van het ministerie. Voor runderen is nu afgesproken dat de minimale vrije ruimte boven de schoft van het hoogste dier tijdens het transport minimaal 10 centimeter moet zijn.

Voor de andere categorieën vee zijn geen nadere afspraken gemaakt omdat er in de praktijk geen problemen zijn. Alleen zeugen en runderen lopen als gevolg van een te krappe stahoogte wel eens beschadigingen op.

Ontheffing

Er is verder afgesproken dat het ministerie van landbouw met het ministerie van Verkeer en Waterstaat bespreekt of er een ontheffing kan komen voor de maximale hoogte van veewagens. De bedrijven zouden graag een maximale hoogte willen van 4,15 tot 4,20 meter. De wet staat maximaal 4 meter voor ongeladen en 4,05 meter toe voor geladen veewagens.

Volgens NBHV-voorzitter Piet Thijsse zijn met deze afspraken de problemen uit de lucht. ”Er zijn ook geen vervolgafspraken gemaakt met het ministerie over deze problematiek.”

Het ministerie heeft volgens de NBHV te kennen gegeven dat ze de gemaakte afspraken nog wil afstemmen met de Dierenbescherming en de Voedsel en Warenautoriteit. Zelf wil het nog geen nadere verklaring geven op dit moment, omdat er over deze zaak nog onbeantwoorde kamervragen liggen van de Partij voor de Dieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.