Varkenshouderij

Achtergrond 12 reacties

AID-controle

Bij een AID-controle op ons bedrijf bleek alles rond het Varkensbesluit, geneesmiddelen en hygiëne in orde. Meer problemen hebben we met een sluitende mestboekhouding. Er dreigt een fikse boete.

Ons bedrijf is afgelopen week gecontroleerd door de AID. Deze controle richtte zich op de oppervlaktes, de speeltjes, licht en de verhouding vloeren/roosters. Daarnaast werden de geneesmiddelen gecontroleerd alsook het logboek. Diertransporten, I&RVL, hygiëne: van alles werd meegenomen. Het was geen vervelend bezoek, correcte mensen met oog voor de praktijk. Alles was op orde en we hebben gelukkig niets te verbergen.
De lichtmetingen vielen me tegen, we konden wel voldoen aan de vereiste 40 lux, maar ook niet veel meer. Vier beren lagen nog iets te donker, daarentegen konden we in de dekstal 260 lux meten. Ik heb gekscherend maar interne saldering voorgesteld. Om ook aan de schaduwkanten van hokafscheiding de 40 lux te halen is al snel een 36 Watt lamp per 20 vierkante meter nodig. Voor ons betekent dat 1.000 lampen gedurende gemiddeld 10 uur op een dag is 360 KWh per dag.

Alle mest afgevoerd, toch een probleem

Waar de AID controle geen problemen opleverde, hebben we die des te meer met Dienst Regelingen. Ondanks dat we vlot aan kunnen tonen dat alle mest gewogen en bemonsterd van het bedrijf afgevoerd wordt, krijgen we de boekhouding niet sluitend. De gehaltes in de mest zijn te laag. Met volledige fokkerij en brijvoedering hebben we een duidelijk ander bedrijf dan gemiddeld. Toch wordt er met normering van vleesvarkens en mengvoer gerekend. Uiteraard zullen we tot de laatste snik de boete aanvechten, al kost alleen dat al vele duizenden euro’s.

Onderzoek toont lagere fosfaatexcretie

Ik was afgelopen week dan ook gelukkig met het LEI rapport, dat laat zien dat de fosfaatexcretie bij brijvoer gemiddeld 10% lager ligt dan bij gebruik van mengvoer. Daarnaast is de spreiding tussen de bedrijven groot, het LEI tooint verschillen van 25% naar onderen en boven.
Binnen deze marges komen we met ons bedrijf makkelijk weg. De vraag is of LNV werkelijk ontvankelijk is voor deze rapporten of star blijft vasthouden aan oude normen.

Goedkoop scoren door AgD

Ik werd deze week ook onaangenaam verrast door de suggestieve berichtgeving van het Agrarisch Dagblad over het fenomeen zwarte mest. Er wordt gesproken over meerdere bronnen, die vervolgens echter niet genoemd worden. Onlangs werd nog vastgesteld dat Dienst Regelingen een toename ziet in de door hen geregistreerde meststromen. En om nou ineens 15 euro per ton positief nieuws te noemen gaat me ook wat ver. Wij leveren tegen deze prijs maandelijks 1000 ton af binnen een meerjarige afspraak, tel het maar even uit. Laten we deze berichtgeving maar plaatsen onder de kop “goedkoop scoren” over de boerenrug.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bart,

  Wat een gemiereneuk van die AID, vaak gefrusteerde mannetjes die daar werken, of omdat ze mislukt zijn als boer, of thuis totaal niets te vertellen hebben bij hun vrouw

 • no-profile-image

  p.c jan se

  de speeltjes in orde, en de minas niet, waar gaat dit over, mooi in scene gezet pure stemmingmakererij en mislijkmakend bericht!

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Jonny jammer dat je zo ver weg zit anders had ik wel ruimte voor je mest jij betaalt voor de afvoer en ik betaal hier voor het transport

 • no-profile-image

  huub

  Bij de melkveehouders is het niet veel beter, ondanks de bedrijfsspecifieke excretie. Wij voeren braaf de mest af die we af moeten voeren, en wat er over blijft rijden we uit, maar wij komen op geen stukken na op 265kg N per hectare. Ons voordeel is dat wij dan niet dienst regelingen op onze nek krijgen, omdat we zelf grond hebben hebben we speling genoeg, maar het systeem klopt gewoon niet..

 • no-profile-image

  Henny

  Probleem met de gehaltes in de mest speelt ook in de zeugenhouderij waar het gaat om groen label rioolsystemen (Sondag systeem, Delvris). De mest wordt verpompt en zakt vervolgens zeer snel uit. Deze sliblaag is met een normale mestwagen er niet meer uit te zuigen. In deze dikke fractie zit veel fosfaat. ( voor de gein het slib een keer bemonsterd, 51 kg P/ton ). Voor de drijfmest die dan afgevoerd wordt heb je dan te maken met 1,2 tot 2,5 kg P/ton. Een heel stuk onder de referentiewaarde dus. Ik voer alle mest netjes en bemonsterd af via een erkende transporteur. Je voert dan wel alle m3 af, maar je krijgt desondanks geen sluitende boekhouding door de lage gehaltes. Het slib kun je niet afvoeren: 1. je krijgt het er bijna niet uit en 2. wie wil dit spul. Een creatieve oplossing waar een aantal -collega's- voor kiest is om zaken te doen met een transporteur die vraagt wat je op de bon wil, zie ik niet zitten. Eerlijk duurt het langst meen ik altijd nog (tegen beter weten in). Gevolg is wel dat ik kies voor dezelfde problemen waar jij nu tegen aanloopt. Ik ga echter van het standpunt uit dat ik aan kan tonen dat alle mest netjes van het bedrijf is afgevoerd, en bemonsterd. Dat de gehaltes zodanig tegenvallen dat er geen sluitende boekhouding ontstaat kan ik dan ook niet helpen. Ik kan niet meer mest afvoeren als ik in de put heb nietwaar. Ik ga er vanuit dat er bij buro heffingen en de politiek enig besef ontstaat dat niet alles in theorie te regelen is, maar dat er ook nog zoiets als praktijk. Hopenlijk pakken onze belangenbehartigers dit probleem ook voortvarend op.

 • no-profile-image

  a.i.d

  henny je moet niet schijnheilig doen met je systeem je voert waarschijnlijk zwarte mest af en dan maar roepen dat andere het het niet netjes doen boeren cq mesthandelaren wordt wakker en doe normaal en niet roepen ik doe het goed en de rest niet.

 • no-profile-image

  Henny

  @ -aid controleur-. kom dan maar een keertje controleren. Probleem met aid is dat er niet effectief gecontroleerd en gesanctioneerd word, maar dat men 4 jaar achter de feiten aanloopt. Het feit dat je het woord -waarschijnlijk- gebruikt geeft het probleem van de aid duidelijk aan. Men denkt maar wat en beschuldigd iedereen dan maar. Er zitten rotte appels in de sector dat is iedereen bekend, maar als deze niet aangepakt (kunnen) worden door de controle instanties scheert men voor het gemak maar de hele sector over een kam. Dit om het eigen onvermogen te verbloemen. Diep triest. AID werkt precies als een paard met oogkleppen, ongevoelig voor wat er links en rechts van haar gebeurd en met de blik op oneindig. Vast overtuigd van het eigen gelijk, ongevoelig voor practische signalen en voorzien van de vaste overtuiging dat alle boeren deugnieten zijn. Ik geef nergens in mijn vorige bericht aan dat ik het zo goed doe zoals je vermeld. Ik geef enkel aan dat ik het volgens de vastgestelde regels doe, en dat die regels in de praktijk niet altijd blijken te werken.

 • no-profile-image

  Simpel

  Je moet aan het eind van het jaar altijd een mestvoorraad opgeven. Als jij die slip niet afvoert en de gehaltes kent dan voer je dit toch op als (extra) voorraad waarmee het sommetje weer klopt? Of ben ik nou te simpel?

 • no-profile-image

  a.i.d.

  henny regels zijn regels daar kunnen wij niet van afwijken ook al zouden we dat willen je geeft aan dat je wel een controle wil dat kan graag adres naam postcode wordt het geregeld je schrijft dat je netjes alle mest afvoert en weegt dat je niet aan de waarden komt maar collegas creatief met de mest omgaan wie doet zich dan voor als het beste jongetje van de klas met het wijzende vingertje naar de rest jij toch henny

 • no-profile-image

  henny

  @ aid controleur -als je dat al bent- Tsja als je het niet wilt snappen houdt het op. Verspilde moeite om daar verder nog veel tijd aan te besteden. Doe maar lekker voort joh, je bent goed bezig ! Wel af een toe een punt gebruiken in je zinnen anders breek je je tong nog een keer.( deel verwijderd, anders loopt het uit de hand. RB)

 • no-profile-image

  aid

  henny ik snap het wel jij niet? het leven is een groot spel. maar waar blijft het adres voor controle? ps ik schrijf niet maar tiep. (deel verwijderd, jullie weten wel waarom. RB)

 • no-profile-image

  jantje

  Robert, jammer van jou ingrepen, was net zo lekker aan het lezen, veel leuker dan de beste comedy op tv!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.