Varkenshouderij

Achtergrond 183 x bekeken

Vleesvarkens iets beter

Het was deze week flink touwtrekken tussen de slachterijen en handel bij het vaststellen van de prijzen. Er ontstond fikse discussie na de forse stijging van de Duitse notering een week eerder en het daaropvolgende achterblijven van de Nederlandse noteringen. Daarom zijn deze week de Duitse notering gelijk gebleven en de Nederlandse notering alsnog met enkele centen naar boven bijgesteld. Dat heeft te maken met het krappere aanbod van varkens. Vanwege vakantieperikelen is de vraag niet erg groot, waardoor de vleesverkoop matig is. Het aanbod is verkrapt omdat de aanvoer van slachtrijpe varkens door de warme periode en slechtere groei wat achtergeraakt is.
Er werd in Duitsland zelfs al gesproken over het fenomeen ‘Hauspreise’, wat inhoudt dat de slachterijen hun eigen prijsstelling kunnen gaan hanteren, als de notering niet (genoeg) naar beneden wordt bijgesteld.
Vanwege de vakantieperiode hebben de slachterijen ook nog met personeelstekorten te maken, waardoor het aantal slachtingen naar beneden wordt bijgesteld. In de komende varkensluwe weken zullen de noteringen hierdoor al met al weinig veranderen.
De handel in vlees verloopt moeizaam, waardoor de slachterijen hun productie moeilijk kunnen afzetten. Dat ondanks de zomerperiode waarin over het algemeen een grotere vraag is naar vlees voor op de barbecue.

Prognose

Vleesvarkens gelijk

Dick Duindam

Of registreer je om te kunnen reageren.