Varkenshouderij

Achtergrond 7 reacties

Vion begrijpt acties, maar vreest effect NVV-acties

Slachterijorganisatie Vion vreest dat de acties van de NVV tegen de lage varkensprijs zinloos zijn. Supermarkten noemen de acties onwenselijk.

Vion-directeur Marc van der Lee begrijpt dat varkenshouders hun onvrede uiten over prijsacties. "Lage prijzen leiden ertoe dat het product door consumenten steeds meer wordt gezien als een laagwaardig product. Het imago mag niet afzakken tot het niveau van een pak zout."

Het vleesbedrijf wil niets kwijt over de onderhandelingen die het bij supermarktacties voert met de groothandel. Voor Van der Lee staat vast dat de prijs, fair of niet, een naar Nederland vertaalde wereldmarktprijs is. "Dat is en blijft de realiteit." Hij zegt de acties vooral weinig zinvol te vinden.

Directeur consumentenzaken Marc Jansen van koepelorganisatie CBL vindt de acties onwenselijk. "De NVV moet zich afvragen of het overnemen van de strategie van Varkens in Nood bijdraagt aan het verbeteren van relaties." Albert Heijn noemt vlees een strategisch product, en vindt het legitiem dat supermarkten daarmee klanten trekt.

Lees ook NVV in actie tegen varkensprijs

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer

  Paul slaat de spijker op de kop . Zolang we willens en wetens overproduceren en de bereidheid daartegen iets te ondernemen ontbreekt blijven de varkenshouders aan de laatste tiet liggen . Als ik als aankoper vlees zou kopen zou ik ook pas meer gaan bieden als het risico zou bestaan op lege schappen bij mijn opdrachtgevers . Noem eens een reden op waarom ik een goede prijs zou moeten betalen voor iets waaronder ik nu al bedolven wordt voor een prikkie . En als ik een goede prijs zou betalen wordt er weer flink gebouwd . Wordt er dan verwacht dat ik voor die extra tonnen varkensvlees waar geen markt voor is ook een topprijs betaal ? Allemaal hoela , ik ben zeker een liefdadigheids instelling !....... Die boodschap zou ik hebben voor de varkenshouders als ik een koper was.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  De door Johnny Hogenkamp genoemde praktijken zijn helaas diepgeworteld, echter bij aankoop van bv diervoeders willen varkenshouders ook niet meer betalen als nodig is. Is dit dan ook asociaal? Of is dit een gevolg van de negatieve prijsspiraal? De teler van granen zal het ook niet op prijs stellen. Verder belanden we in een vreemd soort van markteconomie. Om mensen bewust te maken moeten er echter wel lege schappen ontstaan in de supermarkten.

 • no-profile-image

  bertus

  we hebben het over minder winst bij de vion en winkelketens tov minder of meer verlies bij varkenshouders,hoezo wereldmarktprijs,we leven hier in de eu.

 • no-profile-image

  Patrick

  J H zegt dit juist maar er is meer aan de hand om reden de ooit national opererende supermarkten plots mega wereldmarkten zijn geworden is het voor deze maar al te gemakkelijk geworden om zich met goederen aan wereldmarktprijs te gaan bevoorraden . waar zijn de tijden dat het onmogelijk was 60 km voorbij Budapest op een moment zoals nu op heden je vrouw klaar gemarineerd varkensgebraad staat klaar te maken afkomstig uit Munster of biefstuk van Vion uit Venezuela ... .
  Maar toch beginnen bij het begin en dat is dat die supers moeten afzien dat varkensvlees een lokvogel is voor de wasproducten ... .

 • no-profile-image

  Johnny Hogenkamp

  Onder de kostprijs inkopen is gewoon asociaal, punt. Spreek publiekelijk de retail hierop aan. Uit de reactie van het CBL blijkt al wel dat ze hier zeer gevoelig voor zijn. Acties sorteren nog altijd effect, maar bespeel daarbij bovenal de emotie. Dat is het enige wat de retail nog raakt. Wij hebben al eens een groep vleesinkopers op bezoek gehad, zij gaven aan maar één opdracht te hebben en dat is zo goedkoop mogelijk inkopen. De verkopers van vlees daarentegen hebben de opdracht om het vlees zo snel mogelijk kwijt te raken, prijs is daarbij ondergeschikt. De strijd is telkens bij voorbaat gewonnen door de inkopers en daarmee is het geen fair trade. De NVV kan op mijn steun rekenen.
  http://www.boerderij.nl/1078545/Landbouw/Weblogs-van-boeren/Onrust-in-boerenland.htm

 • no-profile-image

  wat is de kost prijs

  Wat is de kostprijs voor jou en voor mij dan? Johhny want jij bent toch goed koper uit met 31 bigen en 9 gelten goed gekeurt en rest biggen met 1000 gram?

  of 24 bigen 820 gram van mij?

 • no-profile-image

  biggenfokkertje

  Janssen en van der Lee, bij beide heren telt maar een belang, nl EIGEN BELANG

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.