Varkenshouderij

Achtergrond 334 x bekeken 13 reacties

Varkens in Nood steunt acties NVV

De Stichting Varkens in Nood steunt de acties van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) tegen stuntprijzen voor varkensvlees.

De stichting noemt het terecht dat de NVV supermarkten ter verantwoording roept omdat door de lage inkoopprijzen noodzakelijke investeringen in milieu en welzijn niet kunnen worden gedaan. Varkens in Nood wil dat varkenshouders aanzienlijk meer betaald krijgen voor hun dieren en dat een redelijk deel van dat extra geld in welzijn en milieu wordt gestoken.

"Ik kan me heel goed voorstellen dat varkenshouders vinden dat er een dubbele moraal wordt gehanteerd", stelt directeur Hans Baaij. "Aan de ene kant voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en aan de andere kant allerlei extra voorwaarden aan de veehouderij stellen is wel erg veel gevraagd."

Zowel de NVV als Varkens in Nood benadrukken dat ze het over veel oneens zijn, maar dat de organisaties nu op één lijn zitten. NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg denkt dat Varkens in Nood zeker kan bijdragen aan het bewustwordingsproces dat de NVV in gang wil zetten. De NVV inventariseert op dit moment prijsacties met varkensvlees en wil supermarkten daar later mee confronteren.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Frank

  Ik ben het nooit eens met varkens in nood. Maar ik denk dat het goed is dat de nvv met dit onderwerp samen optrekt met hen, want zo is er wel media aandacht te krijgen voor dit onderwerp. Dit is denk ik de enige manier om voor elkaar te krijgen dat de supermarkten geld afstaan aan varkenshouders voor welzijn, uit zichzelf zullen ze het nooit doen maar door onder publieke druk kan ineens veel dat zie je vaak!

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  zaak is dat wij boeren onze marktmacht die we vroeger wel hadden zijn verloren. daarom kunnen wij niet meer inspelen op vraag en aanbod en worden we kaal geplukt door de bedrijven om ons heen. Zaak is nu dat wij als boeren weer marktmacht krijgen, inzicht hebben in vraag en aanbod en zodoende onze prijsstelling weer zelf bepalen. De schuld ligt niet bij de supermarkten maar bij ons zelf. Wij moeten een systeem bedenken om eerlijke prijzen te beuren en daar hebben we geen overheid bij nodig.

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  paul jansen, ik geloof dat wij op een lijn zitten. iedereen contignent cq land verantwoordelijk stellen voor de eigen voedselproductie. Een quatum klinkt leuk maar een mengprijs lijkt mij efficienter. Een bureau 70 % van de (HUIDIGE)productie op laten kopen en die weer verkopen aan de afnemers. de overige 30% blijft vrij. De overige 30% zal heel erg schommelen. als je de overige 30% dik onder de kostprijs zit laat je het wel om uit te breiden. met elke uitbreiding die we nu doen brengen we de totale gemiddelde opbrengstprijs naar beneden. Dat gebeurt na uitbreiding van de uitbreider ook wel maar dat heeft dan alleen betrekking tot zijn eigen gemiddelde opbrengstprijs. Aan de andere kan als de vraag heel hoog wordt zal zijn gemiddelde opbrengstprijs hoger worden.. De keuze van de ondernemer om uit te breiden is dan zijn eigen probleem. Quotums kosten veel geld... Elke sector kan gewoon zijn eigen prductenorganisatie oprichten waarin zij regelen hoeveel een ondernemer mag leveren voor welke prijs. Om dit te regelen is er geen overheid nodig maar een een goede samenwerking tussen ondernemers en vertrouwen hebben in elkaar.

 • no-profile-image

  boer

  Tijdens de acties door veva in Vlaanderen werd er gesproken met de directie van supermarktketen Colruyt .
  Zij hebben geen enkel probleem om het vlees 20 tot 30 cent duurder te betalenaan de boer.Omdat de prijs in de winkel MAAR 16 % vlees bevat; de rest bestaat uit ' andere ' kosten !!!! dus de stijging voor de consument is minimaal zeggen zij en is makkelijk haalbaar. MAAR zij willen wel dat dit dan door alle Belgische supermarktketens gebeurt , hiervoor is er dan deze week een vergadering belegd met alle spelers uit de sector .
  Nederlandse varkenshouders wordt wakker en dwing een gesprek af , veva heeft dit ook kunnen bereiken door een actie ( lees bedrijfsblokkades bij verschillende distributiecentra's ).

 • no-profile-image

  biggenfokkertje

  Waarom zou VIN mij steunen in deze ?? Hans Baaij zit alleen maar voor z'n eigen centen, en dus alleen maar om de sector zwart te maken, zodat het gironummer van zijn priverekening nog groter kan worden afgedrukt.
  Ik zal ook maar toegeven dat ik VIN nog nooit heb gesteund, en ook niet van plan ben.

 • no-profile-image

  Gerca

  @John, wat wil je nu bereiken met een varkensquota als 55% van het vlees wat in de NL supermarkt ligt importvlees is uit het buitenland. Ga jij zeker lekker minder varkens houden en de gehele supermarktketen nog meer importeren omdat ze het elders veel goedkoper kopen dan bij jou. Kun je beter nu de deur op slot draaien. De supermarkten aanspreken op hun verantwoordelijkheid is dan een betere optie en misschien moet je dan wel tot actie overgaan en de supermarkten prioriteiten stellen dat men alleen NL vlees verkoopt omdat anders het milieu en welzijn in het gedrang komt omdat het buitenland op dat gebied achter loopt.
  Jou voorstel is naar Engels voorbeeld en dus zeker gedoemd te mislukken !!!!!!!!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ach Louisa, wat kraam je toch onzin uit. Tuurlijk hoeft de consument niet meer te betalen voor dierenwelzijn, het is zijn eigen keuze. Maar dan ook niet zeuren. Probeer het nou eens zelf; ga naar de mercedes garage en kaffer de verkoper zijn huid vol. Dan zeg je in volle overtuiging; beste kerel, ik wil die auto voor dezelfde prijs als dat ding bij je collega die Lada verkoopt. Het is gewoon flauwekul dat ik als consument meer moet betalen voor meer welzijn tijdens het rijden. Alles is hetzelfde; vier wielen, een motor, een stuur en gas en rempedaal. Wedden dat hij je doorverwijst naar de huisartsenpost.
  Hoewel ik het normaliter niet eens kan zijn met stichting Varkens in Nood, getuigt deze actie van realiteitszin. Gelukkig bestaat niet de hele wereld uit Louisa's, want dan komt het nooit goed.

 • no-profile-image

  Louisa

  De verantwoordelijkheid voor het leven van deze dieren ligt niet bij de consument maar bij diegene die deze dieren onder zijn verantwoording tot zijn bezit heeft genomen (de varkenshouder dus)

  Dat de consument door de abnormale lage prijs de bioindustrie in stand houdt, das een tweede en daar mag inderdaad best aandacht aan gegeven worden in het belang van deze dieren dan.

  Maar tis van de gekke dat de consument zou moeten betalen voor "dierenwelzijn"
  De vleesetende consument is de belangriijkste (eind)schakel in de vleesindustrie (als het dier niet meer leeft)

  Groet, Louisa

 • no-profile-image

  schijt op

  Ach zo gaat het altijd. Iedereen lift mee met de NVV. Is het dit keer eens niet lto, dan zijn het de terroristen van vin

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  John, wat dacht je van een continentaal gelimiteerde ( op consumptie afgesteld ) productie van alle land en tuinbouwproducten. Geen dumping van overschotten op andere markten. Vastgestelde basisprijzen en uiteraard onvermijdelijk overal een quotum op. Dan kun je bv in Europa op plaatsen waar de gunstigste mogelijkheden zijn de producten produceren die je wilt.

 • no-profile-image

  Gerca

  @Louisa, Je snapt het nog niet allemaal.
  De varkenshouderij wordt dermate uitgemolken dat investeringen in Milieu en welzijn nauwelijks mogelijk zijn. Natuurlijk betaald de consument welzijn. Dat doen ze ook als het scharrelvlees of Biologisch vlees moet zijn, alleen de grootste groep wil vlees uit een goedkopere prijsklasse om toch 2 of 3 keer per jaar op vakantie te kunnen. Dat is de doelgroep van de intensieve veehouderij maar dat wil niet zeggen dat het vlees voor dumprijzen en stuntprijzen weg moet en daardoor de benodigde investeringen niet meer haalbaar zijn. Een milieu en welzijnsvriendelijk varken heeft zo zijn kostplaatje.

 • no-profile-image

  down under

  John, lekker makkelijk lullen he in de betrekkelijke anonimiteit van het internet. Lees telkens weer jouw pleidooi om minder varkens te gaan houden maar ik wed dat ook jij je stallen propvol hebt liggen in de hoop dat de prijzen weer aantrekken. Hoezo een (landelijk) quotum instellen? Als dat gebeurt dan kan ongeveer 60/70% van de varkenshouders meteen zijn deuren sluiten. De politiek zal zeker eisen gaan stellen aan de kaders die ze zouden moeten creëren (quotum volgens jouw) en dan ben ik bang dat in NL bar weinig plaats overblijft want dan voorzie ik dat één van de voorwaarden zal zijn dat er in Nederland niet meer geproduceerd mag worden dan er geconsumeerd wordt. Wat is de zelfvoorzienigheidsgraad nu? tel uit je winst.

 • no-profile-image

  josien kapma

  Ook ik kan me helemaal vinden in deze aanpak. Varkens in Nood criminaliseert niet langer de varkenshouder, maar legt de verantwoordlijkheid bij de consument.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.