Varkenshouderij

Achtergrond

Topigs meldt stijgende afzet sperma en gelten

De vraag naar eindbeersperma van de Talent en van de top Pie is het afgelopen half jaar vergeleken met het eerste halfjaar van 2008 fors gestegen.

De vraag naar Talent sperma steeg met 40 procent, die van Top Pie met 20 procent. De afzet van Topigs gelten is in het eerste halfjaar met 3,4 procent gestegen ten opzichte van het eerste halfjaar van vorig jaar. Deze gegevens meldt varkensfokkerijbedrijf Topigs.

De Nederlandse coöperatieve KI-organisaties leverden in de eerste helft van dit jaar afgerond 441.700 doses Talent-sperma uit. Van de Top Pie werden in de eerste helft van dit jaar 450.800 doses sperma verkocht.

Zowel de Talent, de vleesrijke Duroc-lijn van Topigs als de Top Pie, de Pietrainlijn, kwamen uit op een marktaandeel van 27 procent. Meer dan de helft van de vleesvarkens in Nederland is dus van deze luxere vleesrijke types. Het marktaandeel van Tempo-eindbeersperma daalde van 54 procent over het eerste halfjaar van 2008 tot 44 procent over het eerste halfjaar van 2009. Van dit sperma werden 716.460 doses verkocht

De totale afzet van Topigs eindbeersperma steeg in de eerste zes maanden met ongeveer 2 procent en kwam uit op 1,8 miljoen doses. De afzet van zeugenlijnsperma steeg met 5 procent.

Topigs fokkers verkochten in de eerste helft van 2009 110.700 fokgelten. In 2008 waren dat er 107.100. De productie van Topigs gelten via eigen aanfok op vermeerderingsbedrijven is gestegen met 7 procent tot ongeveer 72.000 gelten. De totale productie van Topigs gelten komt uit op 183.000 dieren.

Topigs verklaart de gestegen afzet en productie van gelten uit de groei van het marktaandeel van Topigs, de uitbreiding van zeugenstapels op veel bedrijven en een compensatie-effect voor de lage vervangingspercentages op zeugenbedrijven vorig jaar. Die vervanging stond vorig jaar op een lager pitje door de moeilijke situatie in de varkenshouderij.

De Topigs 20 zeug heeft het grootste marktaandeel (76 procent). Topigs 30 en Topigs 40 staan op 10 respectievelijk 8 procent marktaandeel.

Of registreer je om te kunnen reageren.