Varkenshouderij

Achtergrond 289 x bekeken 3 reacties

SER: conclusie NVV in Aujeszky-zaak voorbarig

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) is voorbarig in zijn conclusie dat de Sociaal-Economische Raad (SER) tientallen miljoenen euro’s aan NVV-leden moet betalen.

Dat stelt Daniëlle Haenen, plaatsvervangend directeur bestuurszaken van de SER. Eerder deze week deed het gerechtshof in Den Haag uitspraak over de langlopende zaak tussen de NVV en de SER over teveel betaalde bedragen aan verplichte Aujeszky-entingen. Per enting moet de SER een halve gulden uitbetalen, wat volgens NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg gelijk staat aan tientallen miljoenen euro’s.

Volgens Haenen is nog onduidelijk of de uitspraak inderdaad voor alle NVV-leden geldt. ”De uitspraak heeft betrekking op vijf varkenshouders. Het is de vraag of er meer bedrijven zijn die hier rechten aan kunnen ontlenen en of voor hen hetzelfde bedrag geldt.”

Gelijkheidsprincipe

Ook LTO plaatst vraagtekens bij de interpretatie van de NVV. Vakgroepvoorzitter Annechien ten Have vindt dat de uitspraak voor alle varkenshouders moet gelden. ”Wij zijn voor toepassing van het gelijkheidsprincipe, de uitspraak moet gelden voor iedereen die tussen 1993 en 1998 in diezelfde situatie zat”, zegt zij.

Als het bedrag inderdaad in de tientallen miljoenen loopt, is het vermogen van het voormalige Landbouwschap ontoereikend. Ten Have vreest dat dan een heffing wordt ingesteld ”Alle varkenshouders moeten hier aan betalen. Wij vinden dan dat niet alleen de huidige, maar alle toenmalige varkenshouders moeten betalen. In 1995 waren er ruim 22.000 varkenshouders, nu ruim 8.000. Het is sneu als die voor het hele bedrag op moeten draaien.”

Te vroeg

Haenen vindt het te vroeg om over de uitbetaling te praten. ”We moeten eerst kijken om wat voor bedrag het gaat voordat we over de aanpak kunnen praten.”

Zwanenburg noemt de geluiden over een heffing onzin. ”Er komt geen rondpompsysteem. De SER is fout geweest en dus moeten hij voor de schadevergoeding opdragen. Niet de NVV-leden of andere varkenshouders”, oordeelt hij.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  DAT IS TOCH VAN DE ZOTTE ZOALS LTO REAGEERT !!!!!!! Ze zaten zelf bij de onderhandelingen voor de tarieven !! En nu de NVV wederom succes heeft geboekt willen ze weer meeliften !!!! SCHANDE SCHANDE Annechien moet gewoon haar biezen pakken !! Wederom steelt lto van de (leden)varkenshouders, net zoals het met de geheime afspraken met Rademakers. Witteboorden criminelen daar bij lto !! VARKENSHOUDERS, GA WEG DAAR BIJ DIE OPLICHTERSCLUB !!! Alle contibutie wordt ingezet om te zeuren over de melkprijzen en de leden varkenshouders maar betalen. Zo langzamerhand worden varkenshouders die nog lid zijn van lto met de nek aangekeken....en volledig terecht.....

 • no-profile-image

  Silvia

  Tsja, door het Hof is toch echt al bepaald dat het alleen voor de NVV leden is.
  En Annechien houdt wederom de LTO-varkenshoudersleden een worst voor.
  Misschien redeneert ze : hoop doet leven.

 • no-profile-image

  Ben

  NVV heeft vonnis gepubliceerd op www.nvv.nl

  Het is dus echt alleen voor NVV leden.

Of registreer je om te kunnen reageren.