Varkenshouderij

Achtergrond

Patstelling

De Europese Commissie werkt aan wetgeving voor het geval het nieuwe griepvirus H1N1 in Europa bij varkens wordt gevonden.

In de richtlijn komt te staan wat er met een bedrijf gebeurt als er Mexicaanse griep wordt aangetroffen. LTO Nederland en de overkoepelende Europese boerenorganisatie Copa hebben aangedrongen op duidelijke regels. Logisch. Toch is het de vraag of wetgeving in deze kwestie zin heeft.

De dieren kunnen vrij snel herstellen van de ziekte. De sector zal alle begrip hebben voor tijdelijke beperkingen. De dieren kunnen na herstel weer worden geslacht. Het ruimen van dieren lijkt zinloos.

Bij de consument is angst leidend. Dat bleek al bij eerdere ziektenuitbraken, zoals de MKZ-crisis. Hij wilde geen vlees van gevaccineerde dieren. Ook al is dit volledig veilig. Daarentegen verafschuwen burgers de beelden van het preventief ruimen van vee.

Een dergelijke patstelling dreigt opnieuw bij Mexicaanse griep. De consument laat uit angst het vlees van een 'genezen' dier links liggen. Hij wil geen enkel risico lopen, ook al krijgt hij uit allerlei hoeken garanties. Het voelt niet lekker, dus eet hij het vlees niet. De regelgeving kan nog zo goed op orde zijn: de consument beslist. Het is dus de vraag of het vlees zijn weg vindt in het afzetkanaal.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.