Varkenshouderij

Achtergrond 214 x bekeken 8 reacties

Megastal-fobie

Brabantse huisartsen maken zich zorgen over de schadelijke effecten van megastallen.

In een ingezonden brief in het Eindhovens Dagblad roepen zij bestuurders en politici op te stoppen met verdere ontwikkeling en inrichting van landbouwontwikkelingsgebieden. Het geldelijke gewin mag niet als prioriteit gelden. Huisartsen moeten vooral hun zorgen uiten. Zij zijn de eerste graadmeter van de volksgezondheid. Hun mening telt. En dat legt meteen een zware verantwoordelijkheid bij hun woorden en daden. Het moet echt om feiten gaan op hun vakgebied. In de discussie over megastallen ontstaat toch de indruk dat andere motieven meespelen, getuige de woordkeuzes 'offeren', 'afbraak' en 'overlast'.

Het antibiotica-gebruik in de veehouderij staat terecht ter discussie, maar de basis van deze discussie heeft niets met megastallen te maken. Evenmin de dreigende pandemie van Mexicaanse griep. De verwijzing naar ZLTO die 'varkensgriep' naar 'Mexicaanse griep' vertaalde, slaat nergens op. Dit is een keuze van nationale gezondheidscentra. Fijnstof is een probleem. De artsen gaan er vanuit dat er meer varkens komen, en daarmee het probleem stijgt. Er komen echter niet meer varkens, maar zij worden in één stal gehuisvest. Met de modernste technieken kan dit de uitstoot juist doen afnemen.

Lees hier de ingezonden brief

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Lie

  Wat denken de Nederlandse dierenartsen hiervan, zij zijn beter opgeleid om dit soort uitspraken te kunnen maken en dan zou ik graag de mening van alleen de varkens/melkvee/pluimvee dierenartsen willen horen.

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Zowaar zijn de MRSA en fijnstof een probleem, echter zonder enige vorm van onderbouwing en door selectief te shoppen uit de aanwezige feiten wordt aangenomen dat de fijnstof uit de veehouderij de oorzaak is van de toename van longproblemen. In de open brief worden weliswaar de industrie en vekeer ook genoemd, maar aan de emissie vanuit deze bronnen wordt geen gewicht toegekend, dat terwijl - zoals meerder reageerders al stellen - het aantal dieren niet toeneemt. Net of bevolkingstoename en toename van verkeer en bedrijvigheid buiten het platteland niet bestaan.
  Inderdaad neemt het aantal dieren niet toe en op de plaats van concentratie wordt een grotere winst op het beperken van emissies behaald dan op de vroegere locaties bij elkaar.
  Wederom wordt op emotionele en op basis van trendvorming in de openbare opinie de veehouderij geslachtofferd als veroorzaker van alle problemen.
  Al diegenen die nu protesteren tegen schaalvergroting stonden eind jaren 90 te juichen toen de reconstructiewet werd ingevoerd.

 • no-profile-image

  lowie

  Weer de linkse kerk die nog een dolksteek onder gordel geeft.Alles maar dan ook alles is slecht wat de agrisector doet.Ooit iets positiefs gehoord uit die hoek?Ze zijn zelfs tegen mensen op aarde!!!!!!!!De agrisector kookt van binnen zonder dat iemand er wat aan doet.Wachtten op de grote plof.

 • no-profile-image

  jac

  zoveel jaren gestudeerd voor arts en blijkbaar nog niks geleerd........ tenminste niet over zaken buiten het vak huisarts.
  Dit is misbruik maken van je functie om mensen bang te maken om zo je eigen bekrompen mening naar buiten te brengen. In Grubbenvorst hebben ze ook zo'n huisarts die zich druk maakt over haar leefomgeving, wandelen en de waarde van haar huis zeker........

 • no-profile-image

  domme

  Het is zeeeeeeeeer treurig gesteld met de kennis van de huisartsen. Ik denk dat we hierover maar eens zorgen moeten maken.......

 • no-profile-image

  Boer

  Ja de huisarts is de slimste persoon in jouw dorp. Met je kapotte horloge ga je toch ook naar de huisarts. Waar ga je naar toe voor rechtsbijstand? Juist, de huisarts. Jouw huisarts repareerd ook je auto en is de burgemeester van jouw dorp. Hij is daarnaast makelaar loodgieter en fietsenmaker.

 • no-profile-image

  Brabant

  De artsen gaan er ook aan voorbij dat voor de bouw van een megastal 'bij kwetsbare naturgebieden' meer dan één wrakkige stal bij méér 'kwetsbare natuurgebieden'wordt gesloopt

 • no-profile-image

  wat een dom volk hier. Let op, hier gaan ze nog dommer op reageren

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.