Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Collectieve luiheid sloopt goed initiatief

Ik wil niet terug naar de voerintegraties van begin 70'er jaren, maar wel de sterke punten ervan benutten. Ondernemerschap moet voorop staan, niet de starre bureaucratie.

Ik kreeg veel reacties op mijn blog over het ontstaan van de Bergia-integratie 40 jaar terug. De goede uitgangspunten werden onderschreven, maar ook werden veel gemaakte fouten benoemd in de reacties. De blog riep nostalgische gevoelens bij ouderen op, en ook de vraag wat er eigenlijk van de Bergia-integratie over is. Een ding is ervan te leren: wanneer sleur en collectieve luiheid ontstaan, stoppen goede initiatieven uiteindelijk ook.

Na 40 jaar helft bedrijven weg

Van de oorspronkelijke 20 eenheden met 220 zeugen ken ik er 17. Hiervan zijn 10 locaties nog in bedrijf. Uiteraard zijn veel varkenshoeders van destijds gestopt; mijn ouders zijn inmiddels de 70 ook gepasseerd. Bovendien is landelijk de laatste 40 jaar het aantal varkensbedrijven met maar liefst 80 procent afgenomen.

Nog steeds uitzicht op H-stallen

Uiteraard zijn al deze bedrijven gerenoveerd en een aantal is fors uitgebreid. Toch zijn er ook nog enkele waar de oorspronkelijke ruwbouw gelijk gebleven is met hooguit een klein bijgebouw. Hier worden nog steeds 150 tot 200 zeugen gehouden, met soms nog de oorspronkelijke verzorger. Mijn ouders wonen trouwens ook nog steeds op de boerderij en hebben reeds 40 jaar uitzicht op de typische H-stallen.

Collectieve luiheid

Dat na een tiental jaren Bergia de sleur erin kwam en de integratie niet meegroeide met ontwikkelingen in de markt, wordt door velen bevestigd. In het groot worstelt ook de Deense varkenshouderij enorm met dit dilemma. Te laat heeft men ingezien dat het geprezen collectivisme een starre bureaucratie werd. Die had collectieve luiheid als gevolg met alle problemen van dien.

Niet topdown, maar bottom-up

Het is dan ook zeker niet zo dat ik graag de oude voerintegraties terug zou zien. Hooguit leren we ervan en passen we beproefde concepten toe. Nederland leent zich naar mijn idee verreweg het best voor samenwerking van onderaf: bottom-up in plaats van topdown. Sterke ondernemerscapaciteiten, in combinatie met creativiteit in samenwerking, vormt de basis voor succes.

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  Frank

  goed gezegd Johnny! de sector heeft mijninziens genoeg kracht, engergie en wilskracht om het van onderen aan te sturen.

  een mobiele mestscheider, is dat ook geen initiatief om mee te beginnen. kunnen we deze aan elkaar uitlenen en kunnen we 2 of meerdere productstromen crieeren uit 1 input stroom.

  kan de website www.mestafzet.com ook voorzien in de collectieve aanpak. op deze site kan iedereen zijn mestprijzen vermelden, zodat men kan zien of hij/zij teveel of onder de marktprijs de mest heeft afgeet.
  tevens bestaat de mogelijkheid om vraag en aanbod bij elkaar te bregen.

Of registreer je om te kunnen reageren.