Varkenshouderij

Achtergrond 1007 x bekeken

Brijvoer- of xtc-laboratorium?

Brijvoer optimaliseren is een kwestie van metingen doen. Maar wie niet beter weet, zou maar zo kunnen denken dat er een xtc-laboratorium is gestart!

Het optimaliseren en samenstellen van brijvoer is een hobby van me. Deels door wat studie en deels door ervaring, probeer ik op de bedrijven de recepten zo goedkoop mogelijk in elkaar te knutselen. De aankoop van bijproducten en losse grondstoffen vraagt de nodige controle. Niet omdat je de leveranciers niet direct vertrouwt, maar veel meer om te weten wat je aan het doen bent. Immers, bijproducten zijn onderhevig aan fluctuaties en dat is géén probleem, míts je de fluctuatie maar inzichtelijk hebt. En dus moet je als brijvoerbedrijf de nodige analyse-apparatuur in huis hebben.

Drogestof- en infraroodmeter must voor brijvoerbedrijf

Met een eigen pH-meter kan je snel de zuurtegraad meten, en daarmee een indruk krijgen van de gesteldheid van het (bij)product. Zo’n ding behoort tot de standaarduitrusting, net als een rekenmachine dat is voor een varkenshouder. Toen de bijproductenhandel overstapte van het verkopen op basis van tonnen naar het verkopen op basis van droge stof, kwam de drogestofmeter in beeld. Een eigen drogestof- of infraroodmeter is dan ook een must voor elk brijvoerbedrijf.

Investering van €4.000-5.000

Zo’n drogestof- of infraroodmeter vergt een investering van grofweg 4.000 tot 5.000 eurootjes, maar die heb je absoluut nodig. Zo ook op ons bedrijf. Van elke vracht wordt direct de pH en het drogestofgehalte bepaald. De pH is zelfs een criterium voor het al dan niet lossen van een vrachtwagen. De droge stof wordt zo snel mogelijk gemeten, en zonodig in de voercomputer gewijzigd.

Melkzuuranalyse handig bij brij- en bijproducten

Sinds we zijn gestart met fermentatie van kaaswei en andere grondstoffen, hebben we een eigen melkzuuranalyse in huis. Dit apparaat komt vanuit de humane gezondheidszorg, waar bijvoorbeeld bij sportmensen het melkzuurgehalte in het bloed wordt gemeten. Dit apparaat blijkt echter ook goed te werken voor de analyse van melkzuur in brijvoer en bijproducten. Het apparaatje ziet er simpel uit, maar de hele set aan hulpartikelen is indrukwekkend: controle-media, ijkmedia, pipetjes, capilairtjes, filters, cuvette, en ga zo maar door. Kortom, géén apparatuur die je efkes in de voerkeuken zet.

Nederlander met een lab: dat is vast xtc en pillenwerk

Gelukkig heb ik zelf géén dikke onhandige vingers, en heb ik door mijn studie en werk wat feeling met dit soort laboratoriumwerk. Dus ik vind het leuk om te doen. Toen ik de hele set op kantoor had uitgestald en de eerste set metingen was gestart, kwam een medewerker binnen die verbaasd om zich heen keek. Ja, je kon aan de aanblik van dit laboratorium wel een bepaalde indruk overhouden. Dus voordat hij een vraag kon stellen, zei ik het zelf al maar: dat we een xtc-laboratorium waren gestart. Droge humor, natuurlijk. Maar iedereen in het buitenland begrijpt deze grap van een Nederlander... Helaas. Want we zijn berucht/beroemd om allerlei pilletjes en poedertjes.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.