Varkenshouderij

Achtergrond 178 x bekeken

Belgische groentesector praat met supers over afzet

De Belgische teelt en veilingen gaan praten met Belgische grootwinkelbedrijven over verbetering van de afzetpositie van telers.

Dat meldt de Belgische veilingkoepel VBT. De komende weken al zijn gesprekken gepland.

VBT verwacht samen met de Belgische Boerenbond gesprekken te voeren met de supermarkten. Deze maken onderdeel van een breder overleg over de prijsmalaise in de Belgische land- en tuinbouw. "Het is de insteek dat die gesprekken gevoerd worden voor alle sectoren. In de media is vooral de nadruk komen te liggen op de gesprekken voor de veehouderij", zegt Philippe Appeltans, secretaris van het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen (VBT).

Volgens Appeltans hebben de Belgische telers al goede contacten met de grootwinkelbedrijven. "We zijn er altijd in geslaagd goede afspraken te maken over kwaliteit en over het feit dat ze de marges tot een maximum beperkt houden, zodat de consumptie zo goed mogelijk blijft verlopen."

Modellen

Over de modellen die mogelijk besproken worden, wil Appeltans nog niets zeggen. Voor de varkenshouderij wordt wel gesproken over een nieuw systeem van prijsvorming voor producten. Doel van dat gesprek is een verbetering van de prijs voor Belgische varkenshouders. Dat is ook het doel van de gesprekken voor de Belgische groentetelers.

De Belgische telers gaan momenteel door een zware periode met prijsdruk. De Belgische veilingen melden een omzetdaling van meer dan 10 procent, met evenzogrote prijsdalingen voor producten als tomaat en paprika.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.