Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Zwemmen in het bier

Een opslag met 400 ton biergist erin is zó te gebruiken als zwembad. Jammer, dat de mensen er met een geïrriteerd huidje uitkomen.

De afgelopen zomer hebben we erg veel biergist geladen bij brouwerijen. Het idee was om een stroom biergist vast te leggen voor ons eigen varkensbedrijf en de rest te vermarkten naar andere bedrijven. Dat ging acht van de 12 maanden goed. Die overige vier maanden was het topproductie op de brouwerijen en hadden we een beetje te veel biergist. We leverden veel biergist aan een bevriende Nederlandse varkenshouder, en ook ging er veel richting een biotechnologiebedrijf. Omdat we géén Hongaarse varkenshouders konden overtuigen van het rekensommetje dat biergist toch écht 35 procent goedkoper is dan soja, ging het restant aan biergist op export. Met verlies… en dat is niet leuk. De export deden we pas nádat onze eigen opslag tot het randje toe vol zat.

500 ton biergist in opslag

Aan het eind van de zomer was de opslag tot het randje gevuld met biergist. 500 ton goudbruin gerstenat, goed aangezuurd om het microbiologisch stabiel te houden. De pH lieten we zakken tot circa 4, lekker zuur dus. Deze lage pH heeft ons ervan weerhouden om de mensen in het dorp de mogelijkheid te bieden in een grote vijver met bier te zwemmen! Het is zo vervelend als de mensen met een geïrriteerd, rood huidje uit het zwembad komen. Jammer, want ik zie het al helemaal voor me: Tickets à €1, om een uur in de biergist te dobberen. Rijk aan B-vitamines, die erg goed voor huid en haar schijnen te zijn. Bovendien zou men onbeperkt biergist mogen drinken. Laten we aannemen dat de gemiddelde persoon na 3-4 liter biergist in redelijke staat van duizeligheid is en niet meer in staat is om veilig te zwemmen in het 4 meter diepe bad. Dan dekt de ticketprijs van 1 euro ruimschoots de kostprijs van 3-4 liter biergist. Dát was een economisch interessante nevenactiviteit geweest!

Kwaliteit ook na opslag goed

Op dit moment is de opslag leeg. In de winterperiode hadden we voor onze varkens te weinig biergist, dus kwam die 500 ton biergist in opslag prima van pas. Analyses van de biergist lieten zien dat de kwaliteit niet had geleden van die 6-7 maanden opslag. Probleempje was wel dat de onderste 20 cm dikke prut was. Gelukkig ging onze medewerker met veel plezier deze opslag in... Gisteren is er weer een vrachtje lekkere chips afgeleverd. Chips met bier, geeft veel plezier!

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    NAJK

    Hoi Ronald.

    Vanmorgen je bedrijf bezocht, mooie partij met chips had je liggen!

    Mooi bedrijf. En kundig personeel.

Of registreer je om te kunnen reageren.