Varkenshouderij

Achtergrond 6 reacties

’Weg met de Hollanders’

Nu het erg slecht gaat in Hongarije, neemt de vreemdelingenhaat toe. Een sterk staaltje daarvan maakte ik eergisteren mee.

Ik kreeg eergisteren bezoek van de regionale vertegenwoordiger van de Duitse premixfabriek Sano. Deze jonge Hongaar was nieuw en kwam even poolshoogte nemen of er geen varkens zaten. Het was zo’n kerel die nog in zijn eerste lange broek rondloopt en die denkt met vooruitgestoken borst ten strijde te trekken. Maar hij leert langzamerhand al wel dat premix verkopen bij een dalende varkenspopulatie vechten tegen de bierkaai is. Al had ik weing tijd, een praatje over de toestand van de varkens kon er wel af.

Weinig varkensbedrijven over

De man moest toegeven dat er nog maar héél weinig varkensbedrijven van betekenis over zijn gebleven. Het praatje vervolgde met het feit dat de Hongaarse biggenprijs stevig is, met 20.000 forint per stuk (delen door 280 geeft: € 71,50). En zo gingen we verder. ’Waarom hou je geen varkens? Koop toch biggen!’, luidde zijn aanbeveling. En daarop volgde de Hongaarse vleesvarkensprijs van vandaag: 350 forint per kilo (€1,25) voor varkens van rond de 100 kilo levend gewicht (103 kilo op de bascule, 3 kilo tarra, uitbetaald: 35.000 forint).

Kostprijs hoger dan de opbrengst

Het praatje was vlug ten einde toen ik even met hem ging rekenen.
20.000 forint voor de big, 250 kilo voeder voor 45 forint/kg, dan kom je op11.250 forint. Als je sterfte, medicijnen, lonen en afschrijvingen bij elkaar optelt, kom je niet toe met 5.000 forint per afgeleverd varken, wat dus een kostprijs van minstens 36.250 forint geeft voor een varken dat 35.000 forint oplevert. (Voor de Nederlandse rekenaars: bovenste prijzen delen door 280 en je hebt de europrijs.)

Hongaar: weg met die Hollanders

Het praatje werd vervolgens iets grimmiger. Je kon aan zijn gezichtsuitdrukking aflezen dat hij als Hongaar - tegen de stroom in - gelijk wilde krijgen. Zijn antwoorde volgde snel: „Waarom hou dan je geen zeugen?” Ik zei hem dat de dierhouderij mijn inziens geen toekomst meer heeft in Hongarije, en eigenlijk in heel Oost-Europa niet meer. Ik meldde dat de eerste tekenen van remigratie naar Nederland al te zien zijn. De man antwoorde daarop „Weg met die Hollanders. Die mannen hier kopen toch maar Hollandse premix en voeders. Van mij mogen ze allemaal weg. Wij Hongaren weten wel beter hoe we varkens moeten kweken.”

Vreemdelingenhaat van ’professional’

Dat hoor je dan uit de mond van een commercieel verantwoordelijke, die dan ook nog zijn loon moet krijgen van een Duitse premixfabriek. Ga daar mee naar de oorlog! De economische toestand mag hier dan nóg zo slecht zijn, die oprukkende buitenlandershaat is mij een nog grotere doorn in het oog.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Anton

  Volgens mij komt U uit België,gezien de woordkeuze en Uw naam.
  Het voormalig Oostblok is na meer dan 20 jaar nog steeds niet toe aan normale verhoudingen: bestuurlijk, economisch en juridisch gezien.
  Een belangrijk punt is natuurlijk de scholing en een gebrek aan historisch inzicht, anders had deze man het verschil tussen de Hollander en de Belg wel begrepen.

 • no-profile-image

  ed bakker

  patrick maar u doet toch merendeel akkerbouw als me goed herinner was u al 2 jaar terug minder varkens aan het houden vanwege uw toekomstvisie maar als mensen er mee op moeten houden en terug naar vaderland is dat onzettend jammer want ergens in de vreemden iets opzetten vraagt heel heel veel energie en inzet die je vaak geen tweede keer kan opbrengen
  IK lees met interesse hoe het bij u gaat
  Patrick mensen die niet op immigranten gesteld zijn kom je overal tegen ook in holland en belgie

 • no-profile-image

  ronald

  Patrick, ik vind je blog prima passen in het algemene negatieve beeld dat jij zelf hebt bij Hongarije. Ik werk nu 8 jaar in Hongarije en merk geen toenemende afkeer tegenover buitenlanders in het algemeen of hollanders in het bizonder.
  Verder ben ik van mening dat er altijd wel mensen zijn die tegen buitenlanders zijn (zie oa Meneer Wilders in Nederland of Meneer DeWinter uit Belgie), en die mensen zitten in elk land in Europa. Dus dat is niet iets specifieks voor Hongarije. Bovendien denk ik dat als je je als buitenlander gewoon netjes gedraagt tegenover je omgeving en werknemers, je als buitenlander gewoon wordt gerespecteerd. Ik zie daarvan genoeg voorbeelden om me heen. Dat er zo af en toe iemand terug gaat naar Nederland (overigens dat is een blog die betrekking heeft op Letland), thats part of the business. Dus ik zie je verhaal niet zo duister als je het opschrijft.

 • no-profile-image

  Patrick Feliers

  Ronald,
  Zoals overal loopt er natuurlijk pro en contra rond ... heb je gelijk !
  Dit op en top waar gebeurd verhaal heb ik zonder franjes eerst aan de redactie van deze site gemaild en het had ook nog een andere titel vooralleer het in een blog gebracht is .
  En is een pure frustratie van een Hongaar mogelijks met achtergrond zoals Anton vermelde .
  Ik heb in al die jaren ook geleerd dat je om het frustratietaaltje van die Hongaren goed te begrijpen goed Hongaars moet begrijpen want men durft wel eens tussen de tanden te spreken ... .
  Aan dit verhaal is ook door de redactie geen woord achtergehouden of bijzet geweest .
  Zo een waargebeurd verhaal is nu eenmaal een feit !

 • no-profile-image

  Hens

  Er zijn natuurlijk een aantal aspecten die hier meespelen. Maar toch: Indien alle buitenlandse agrarische investeerders zich zouden terug trekken uit Hongarije, Letland of andere landen in Oost Europa, dan zouden de agrarische sectoren in die landen al lang compleet kapot zijn. Als voorbeeld noem ik de Letse melkveehouderij. Wat in 15 jaar is opgebouwd stort nu als een kaartenhuis in elkaar, omdat het op verkeerde fundamenten is gebouwd. Cooperaties die geen cooperaties zijn, verkeerde investeringen door onkunde, wederom veroorzaakt door een gebrek aan agrarische opleidingen/kennis en studenten. De enigste agrarische bedrijven in Letland die nog door draaien en investeringen doen zijn de Denen....
  Aan de internationale ondernemers onder ons de taak om je investeringen/ondernemingen in het buitenland in stand te houden en indien mogelijk bij verbetering van de economische situatie zo snel mogelijk weer (verder) uit te breiden.

 • no-profile-image

  Piet Peters (Petrus H C Peters)

  Wij zijn die uitdrukkingen ook al lang gewend,Hij(Patrick Felters)zou een beetje meer taktiek kunnen gebruiken,of meer kriatief te werk moeten gaan,dan zou hij veel meer mee kunnen verdienen.
  Hij trok gelijk zijn gevechtstenu aan,ja en dan krijg je het niet gauw meer gored gepraat.Hij heefd natuurlijk veel slechts gedaan met een kort gesprek.Dit is niet de juiste emigrant voor iets op te bouwen in het buitenland,en voor de buitenlanders te laten zien hoe het moet,en niet zo als het niet moet.
  Bij voorbaat dank:Piet Peters Holambra.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.