Varkenshouderij

Achtergrond 209 x bekeken 1 reactie

Vleuten volgt Duitsland niet

De beurscommissie in Vleuten kan de Duitse slachterijen niet volgen met haar varkensprijzen. De Vleutense verwachtingsprijs voor geslachte varkens stijgt volgende week met 4 cent naar € 1,43 tot € 1,45 per kilo. Levende varkens noteren in Vleuten 3 cent hoger met € 1,14 tot € 1,16 per kilo. De Duitse slachterijen verhogen hun varkensprijzen met 5 cent naar € 1,51 per kilo.
In Duitsland heerst een hevige strijd tussen de slachterijen om de vleesvarkens aan de haak te slaan. Het aanbod van vleesvarkens is daar veel te krap voor de slachtcapaciteit. Daardoor stijgen de varkensprijzen daar fors, ondanks de tegenvallende verkoopmogelijkheden van varkensvlees. Dat vlees gaat moeizaam prijshoudend van de hand. Varkensnekken leveren minder geld op. De opbrengst van de overige onderdelen blijft gelijk.
In Nederland hebben de slachterijen niet zo'n groot tekort aan varkens als hun Duitse concurrenten. Daarom stijgt de Nederlandse varkensprijs minder hard. Mogelijk gaan daardoor komende week meer Nederlandse varkens de grens over naar Duitsland.

Door de stijgende varkensprijzen is de daling van de biggenprijs tot stilstand gekomen. Vleesvarkenshouders willen heel graag biggen opleggen, omdat de verwachtingen over de varkensprijzen voor de komende maanden goed zijn. Zij hebben echter weinig geld om veel voor de biggen te betalen. De biggenprijs ligt daardoor onder de kostprijs. De Vleutense verwachtingsprijs voor biggen blijft voor komende week onveranderd op 34 euro per stuk.

Eén reactie

  • no-profile-image

    piet leut

    zo zie je maar dat als er genoeg concurentie is de prijzen harder stijgen dan in nederland. Nog even en vion bepaald de prijs voor heel heel jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.