Varkenshouderij

Achtergrond 509 x bekeken 7 reacties

Varkensprijs €2 per kilo in Rusland

Waarom gaan Nederlanders niet naar Rusland, ondanks de fantastische opbrengstprijzen? De varkens worden zelfs drie dagen voor levering betaald!

Afgelopen week ben ik op een bedrijf in het zuiden van Rusland geweest, aan de grens met de Oekraïne. Dit is het bekende zwarte-aardegebied, waarvan men zegt dat als je er een wandelstok in de grond zet, er nog een boom uit groeit. Ik was gevraagd om advies te geven op een nieuw gebouwd koeienbedrijf. De technische resultaten lieten te wensen over. Een snelle verbetering van de resultaten is hier echter een lastige opgave, want de gemiddelde koe is 270 dagen in lactatie en de helft is gust.

Perfecte varkensprijs

Het dorp heeft geen fatsoenlijk hotel, maar ik wist dat er een Nederlandse bedrijfsleider op een naburig door Topigs aangestuurd varkensbedrijf werkt. Toen ik Arlo Plouman belde, was hij erg blij om eens Nederlands te kunnen praten. Hij zit daar samen met zijn Italiaanse vriendin en ze doen gezamenlijk het management op het varkensbedrijf. Arlo vertelde me dat de varkensprijs perfect is, namelijk 2 euro per kilo levend-gewicht. Dat was iets wat ik al lang wist, en eerlijk gezegd heb ik mij altijd afgevraagd waarom er geen Nederlandse varkensboeren naar Rusland komen. Vanuit de melkveehouderij (waarin ik ben opgegroeid) hebben we toch altijd het idee dat de varkenshouders dé ondernemers zijn.

Melkveehouders timmeren altijd aan de weg

Zeker nu met de lage melkprijs en de wens van veel melkveehouders voor ingrijpen in de melkprijs, worden de varkenshouders en tuinders altijd genoemd als dé ondernemers en de melkveehouders als degenen die altijd leven van subsidie en ondersteuning. Maar in het buitenland zijn het met name de melkveehouders die aan de weg timmeren. Denk aan de VS, waar het de Nederlanders zijn die onder moeilijke omstandigheden en pittige vrije-marktcondities een groot deel van de melkplas volmelken.

Russische slachters betalen drie dagen van tevoren

Tot het gesprek met Arlo was ik ook altijd een beetje terughoudend, en ik had begrip voor de Nederlandse varkenshouders. Want ja, 2 euro levend is natuurlijk een mooie prijs. Maar betalen in drie termijnen is natuurlijk een serieus risico: nu niet, dan niet en nooit niet…Maar dat blijkt in Rusland mee te vallen. De slachterijen betalen namelijk drie dagen voor dat je aflevert!

Rentesubsidie en mooie perspectieven

Ook op lange termijn is de verwachting goed, want Rusland importeert nog altijd 40 procent van het varkensvlees. Ook geeft de Russische overheid ondersteuning in de vorm van rentesubsidie. Op dit moment ligt het systeem voor onder meer melkvee op zijn gat, maar voor varkens en kippen komt alweer geld vrij. Ja, daar wordt geld verdiend, en de bank moet hier ook gewoon rente en aflossing ontvangen. Dat is mogelijk in de kippen- en de varkenssector, zelfs met de matige technische resultaten op de gemiddelde Russische bedrijven. Dus voor de topondernemers in de varkenssector moet het hier zeker mogelijk zijn om een goede boterham te verdienen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gerard

  waarom lukt dit hier niet zulke prijzen?

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Omdat de vraag naar varkensvlees vanuit Moskau (ruim 20 miljoen inwoners) hoog is en er een chronisch tekort aan varkens is. Mij is verteld dat de kostprijs rond de 0,70 euro/ kg levend ligt. Vorig jaar was de varkensprijs 3 euro/ kg leven. De koersdaling van de Roebel heeft mede het gevolg dat de prijs nu rond de 2 euro ligt.

 • no-profile-image

  pig

  Vertel dan ook even wat de kostprijs daar is. Onee dat woord kennen melkveehouders niet, alleen vette subsidie komt in hun woordenschat voor

 • no-profile-image

  Cowboy :)

  Pig Girl,

  Je hebt in zoverre gelijk, dat vele veehouders beter hun getallen moeten leren kennen,zoals in varkenshouderij.
  Maar de kostprijs ligt in Rusland toch lager ivm lonen,grondprijs(pacht).
  Nadelen zijn er ook in overvloed:
  Kennis personeel,service(kennen ze niet echt)
  Maar een goeie ondernemer kan er goeie zaken doen.
  Al zou ik er zelf niet zomaar instappen, met eigen geld. Maar als manager kan je daar leuk werken en goeie resultaten halen.

 • no-profile-image

  Peter van Asten

  Beste Rene,
  Ondergetekende komt al meer dan 15 jaar in Rusland en op basis van mijn ervaringen in de varkenssector en in de gehele agrarische sector zou ik dit advies niet zo durven geven.
  Er zijn natuurlijk veel meer zaken van belang dan alleen de marktprijs. Deze is al jaren goed en zal zeker ook de komende jaren op een hoog niveau blijven.
  Op basis van de lokale verhoudingen en bedrijfszekerheid wil ik niet zomaar een varkenshouder adviseren om (veel) geld in Rusland te investeren.
  Groeten,
  Peter van Asten
  Van Asten Consultancy

 • no-profile-image

  kremers

  Beste heer van Asten, ik ben het helemaal met u eens dat er meer zaken van belang zijn, zoals u noemt locale verhoudingen en bedrijfszekerheid. Maar Nederland is wat deze laatste twee zaken niet veel beter dan RUsland, denk aan het verbod op het houden van Nertsen waar in de 2e kamer een meerderheid voor is en het drama rond de Landbouw Ontwikkelings Gebieden. Familie van mij wacht al meer dan drie jaar op een bouwvergunning ivm afbranden van hun bedrijf. Dus wat dat betreft is het hier geen haar beter.

  Wat mij verder opvalt is dat Denen wel investeren terwijl de Nederlanders het laten afweten.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Rene,

  De Denen inversteren omdat de kosten heel anders liggen. Zo zijn de grondprijzen erg gezakt. Voerprijzen zijn ook gezakt(graanprijzen kelderen).

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.