Varkenshouderij

Achtergrond 299 x bekeken 2 reacties

Teleporc-varkensprijs 5 cent hoger

Duitse vleesvarkens brengen vandaag op de Teleporc-veiling 5 cent per kilo meer op dan vorige week woensdag. Dat kan duiden op een verdere stijging van de Duitse varkensprijzen voor aanstaande vrijdag. Door het mooie weer gaat barbecuevlees goed van de hand. Het aanbod van vleesvarkens is bovendien niet groot. De Teleporc-varkensprijs is niet altijd maatgevend voor de Duitse varkensprijzen, omdat het maar om een klein aantal verhandelede vleesvarkens (deze week 490) gaat. De Teleporc-varkensprijs ligt deze week 6 cent per kilo lager dan een jaar geleden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  De Duitse Teleporc noteerde vandaag fors hoger (+0.056). Zoals we gisteren al melden blijft de vraag naar varkens. De vleeshandel noteert hoger, maar blijft moeite houden om het tempo van de inkoop bij te houden. Een bekend patroon. De noteringen van de varkens zullen vrijdag waarschijnlijk weer een cent of drie stijgen. Hogere vergoeding van de varkens is ook bittere noodzaak om de slachterijen op lange termijn van de grondstof blijven te voorzien. Het spanningsveld is bekend. De vleesvarkenshouders is vaak niet renderend. Slachterijen moeten werkelijk vechten om niet in de rode cijfers te komen. Maar ergens in de verticale kolom wordt wel geld verdiend. Breng de varkensprijzen op een acceptabel niveau, en forceer betere prijsafspraken met de retail.

  Vooral deze laatste regel is van belang voor de hele keten!!

 • no-profile-image

  john

  de retail kunnen we alleen dwingen tot hogereprijzen door een krapte op de markt te veroorzaken. Als een retailer bij een andere partij in wil kopen en die zegt: sorry, wij hebben geen vlees over dan stijgt de prijs. Als de retailers overal in kunnen kopen omdat er voldoende is zal de prijs niet stijgen en misschien zelfs dalen!. Als de varkens dit jaar niet zwaarder geleverd mochten worden hadden we nu veel hogere prijzen per kilo gehad en daaruitvloeiend een hogere prijs per karkas. Maar wat doen de slimmerikken: ze zien dat er minder biggen komen en verhogen de slachtgewichten dus het vleesaanbod blijft hetzelfde. Wij als varkenshouderij bepalen zelf onze prijs voor de varkens door te bepalen op welk moment we de varkens aflveren. Verder mag de biggenproductie niet verder stijgen want iedere extra big wordt uiteindelijk 90 kilogram vlees die verkocht moet worden. Hoe beter wij als sector vraag en aanbod in balans kunnen brengen des te meer wij verdienen. Nu lopen we met zijn alle de perifirie (kostprijs verlaging maar geen opbrengstverbetering!)achterna en moeten we maar zien wat er overblijft aan het eind van het liedje!. In Canada hebben de melkveehouders voor elkaar dat ze de binnenlands productie gaan voorzien van melk, niet meer niet minder. Door vraag en aanbod intern op elkaar af te stemmen wordt daar een melkprijs gerealiseerd van 50 cent de liter! Dit moeten wij als sector in europa ook kunnen. Door ons nu te organiseren wordt het mogelijk om 2013 te overleven zonder monsterinvesteringen. In ben in principe niet voor quatas maar alleen op deze manier krijgen we weer een sector waar weer meer aandacht is voor milieu, dierwelzijn en uiteraard het dier zelf!. Door de quatas europees te maken en vrij verhandelbaar tussen de staten schuift de productie vanzelf naar de landen waar dit efficient gebeurt en ik ben er van overtuigd dat Nederland er een van is.

  In principe is een quata voor biggenproductie voldoende. De schommelingen in de kilogramprijzen zijn dat op te vangen door variabele toeslagen bij de slachterij. (De gewichtcategorie schuift dan mee met de vleesprijzen)

  Maar hoe krijgen we alle boeren in europaop een lijn?

Of registreer je om te kunnen reageren.