Varkenshouderij

Achtergrond

Schapen enten tegen blauwtong

Schapenhouder John Kramer uit het Friese Lauwerzijl ent samen met dierenarts Linda Steenis zijn ooien en lammeren tegen blauwtong.

Door de wol is het last de lammeren in de nek te vaccineren, daarom gebeurt dat onder de oksel. Kramer heeft 340 schapen en 5 geiten. "Ik ent vrijwillig, de kosten zijn dus ook voor eigen rekening", vertelt Kramer. "Maar ik riskeer geen ziektes." Vorig jaar zijn de schapen ook geënt. Foto Jan Bouwman

Jan Markvoort bespuit met bladherbicide Starane de grond tussen de mais tegen haagwinde. Hij bouwde hiervoor zelf een schoffelaar om tot onderbladbespuiter. Haagwinde in de mais is volgens de melkveehouder uit het Overijsselse Holten een serieus probleem. "Het onkruid komt vaak pas op als de mais een halve meter hoog is", vertelt Markvoort. "Dit perceel heeft hier erg veel last van. Vanuit de sloot komt het gewas in de percelen terecht." Een loonwerker huurt Markvoort regelmatig in om Haagwinde te bestrijden. Foto Ruben Meijerink

Akkerbouwers bekijken de aardappelrassendemo op de Open Dag van coöperatie CZAV en proefboerderij Rusthoeve in het Zeeuwse Colijnsplaat. De dag is een begrip in het Zuidwesten. De meeste bezoekers zijn op het veld te vinden. Uitslagen van de demo’s volgen later in het seizoen. Foto Anton Dingemanse

Op het bedrijf van de familie Van Weelden in het Gelderse Hellouw is de afgelopen maanden een nieuwe vleesvarkensstal voor 1.056 vleesvarkens verrezen. De stal is zo goed als klaar. Vandaag was er open dag. De stal is uitgerust met geprefabriceerde bolle vloerelementen met roosters, grondkanaalventilatie en een computer gestuurde droogvoerinstallatie. De stal voldoet verder aan de nieuwste milieu-eisen. Foto William Hoogteyling

Bij een brand in een hooischuur op een melkveebedrijf in het Betuwse Culemborg is vandaag asbest vrijgekomen. De brand ontstond ’s middags rond half drie. Door de brand is het asbestdak op de schuur ingezakt en is er asbest op het erf van het melkveebedrijf terechtgekomen. Er was geen gevaar voor de omgeving, de koeien stonden wel in de wind die de asbestdeeltjes meevoerde. De brandweer verwachte tot negen uur gisteravond bezig te zijn met nablussen en het afschrapen van het asbest. Foto William Hoogteyling

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.