Varkenshouderij

Achtergrond 298 x bekeken 3 reacties

Risico-analyse varkenspest wilde zwijnen nodig

Door een forse uitbreiding van het aantal wilde zwijnen in Nederland en Duitsland is een risico-analyse op de overdracht van klassieke varkenspest door deze dieren noodzakelijk.

De monitoring op varkenspest bij wilde zwijnen baart het Productschap Vee en Vlees (PVV) zorgen. Dat bleek gisteren tijdens de vergadering van de PVV-commissie Varkenshouderij. In Duitsland is de omvang van de wilde zwijnenstapel in de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Duitse jagers krijgen de dieren niet afgeschoten volgens enkele PVV-commissieleden.

Van de geschoten wilde zwijnen zouden zij volgens hen bloedmonsters moeten nemen om te onderzoeken op de aanwezigheid van het klassieke varkenspestvirus. Ook in Nederland neemt het aantal wilde zwijnen snel toe. De kans op een overdracht van klassieke varkenspest door deze dieren stijgt daardoor.

Niet alleen de monitoring op klassieke varkenspest bij wilde zwijnen baart de PVV-commissieleden zorgen, maar ook het onderzoek op deze ziekte bij varkens. Varkenshouders sturen te weinig bloedmonsters in om te onderzoeken op de aanwezigheid van het varkenspestvirus, terwijl het onderzoek daarop kosteloos is. Voor varkenshouders is het heel moeilijk om te constateren of zijn dieren klassieke varkenspest hebben, omdat de uiterlijke verschijnselen daarvan weinig specifiek zijn.

Het Centaal Veterinair Instituut in Wageningen is momenteel het enige laboratorium dat varkensbloed mag controleren op de aanwezigheid van het klassieke varkenspestvirus. De PVV-commissie pleit voor het toelaten van meerdere laboratoria voor dit onderzoek.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  joost

  Je hebt mij nog nooit horen zeggen dat ik boeren haat, want dat is niet zo, maar daarintegen worden wij wel uitgescholden voor criminelen, terroristen en wat wel niet meer, dus kijk even in je eigen sector.

 • no-profile-image

  joost

  Wat weer een onzin verhaal.
  Kijk eens goed naar de varkensgriep die nu heerst en tref voorzorgregels bij de varkenshouders.
  Het vervoer van varkens door heel Europa zorgt voor ziektes.
  En onze wilde zwijnen populatie is net terug geschoten naar minder dan de helft.
  De PVV moet eerst leren kijken in eigen schuur.
  PVV. pret voor varkens, nou niet dus.

 • no-profile-image

  centje

  Deze reactie van joost snap ik helemaal niet, hij heeft weer eens verkeerd beoordeeld blijkbaar. Het PVV plijt voor monitoring om zo de varkensstapel te beschermen tegen varkenspest. Daar is toch niet mis mee, dat is juist een hele goede stap om de gezondheid te waarborgen voor onze varkens. Joost zal dat juist moeten toejuichen. Maar ja eenmaal boerenhater, altijd boerenhater.

Of registreer je om te kunnen reageren.