Varkenshouderij

Achtergrond 314 x bekeken 6 reacties

NVV: spoedoverleg met Cramer over milieu-eisen

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) wil een spoedoverleg met minister Jacqueline Cramer over de nieuwe milieu-eisen per 2010. De vakbond diende daartoe vandaag een verzoek in.

Aanleiding is een onderzoek van HAS Kennistransfer in opdracht van de NVV, waaruit blijkt dat een kwart van de varkenshouders overweegt te stoppen, omdat ze de eisen niet op kunnen brengen. HAS Kennistransfer is een kennisinstelling verbonden aan hogeschool HAS Den Bosch

Op dit moment voldoet 80 procent van de ondernemers niet aan de milieu-eisen en de welzijnseisen, die per 2013 ingaan. De milieu-eisen gaan per 2010 in, maar met een onderbouwd plan kunnen ondernemers drie jaar uitstel aanvragen. Ook dan zijn de investeringen echter te groot.

De NVV gaf opdracht voor het onderzoek omdat de bond het idee had dat de nieuwe regels voor veel varkenshouders onhaalbaar zijn. "De resultaten bevestigen wat we al vreesden. In de afgelopen jaren is gewoon te weinig verdiend om de investeringen op te kunnen brengen", stelt NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg.

De NVV heeft daarom het overleg over het actieplan voor de overgang van 2010 tot 2013 opgeschort. In dit overleg wordt over de invulling van de bedrijfsplannen gesproken. "Het heeft geen zin hierover te praten als we van tevoren weten dat de meerderheid niet aan de eisen kan voldoen", vindt Zwanenburg. "De minister zegt maak maar een plan, maar een groot deel van de bedrijven kan het toch niet uitvoeren."

Zwanenburg wijst erop dat de eisen boven de Europese wetgeving uitstijgen en bovendien niet uit de markt betaald worden. Daarnaast zijn de eisen voor milieu en welzijn in sommige gevallen strijdig met elkaar. Omdat vooral kleinere bedrijven de dupe dreigen te worden, pleit de NVV ervoor kleinere bedrijven te ontzien. "Ondernemers moeten kiezen: of stoppen of een schaalsprong maken om de investeringen terug te verdienen. Dat is weer in strijd met de discussie over megastallen."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bewuste consument

  Nederland loopt weer voorop, het is goed als het betaalbaar en ook werkelijk wat toevoegd. Als men daar nu is werkelijk goede onderzoeken naar welzijn en milieu doet waar ook echt uit blijkt dat het goed is. Er zijn veel voorschriften waar de onzin van af druipt. Leg dan is aan de boer en burger uit wat voor nut het heeft en wat dit kost. Het zal toch iemand moeten betalen. Bij de boer is de rek er helemaal uit, en de rekening bij de burger neer leggen, die het zogenaamd allemaal eist, is dan niet thuis. Hier is niemand mee gedient, de boer niet de consument niet en het varken niet!

 • no-profile-image

  voorlichter

  LTO doet geen snars. Eindelijk komen er geluiden dat deze regelgeving de doodsteek voor de gehel agrarische sector kan zijn.
  Niet allen de 60% vd bedrijven zullen verdwijnen, maar ook de toe-afleverende bedrijven die de kern vd omzet uit die bedrijven haalt die straks wellicht zullen stoppen, krijgen grote problemen. Deze regelgeving zal leiden tot duizenden werklozen in de rund-varkens- en pluimvee sector.
  Dank je LTO voor het wederom niets doen, en alle lof voor de NVV.

 • no-profile-image

  landbouwer

  Wanneer zouden de ogen van de varkenshouders toch eens opengaan?
  De overheid wil u gewoon niet meer.

 • no-profile-image

  ik geef nooit

  En dan moeten we gewoon maar onze familiebedrijven opgeven ?? Boerenbedrijven die al eeuwen lang in de familie zijn gewoon dood laten bloeden ?? Helaas denk de lto er net zo over, gelukkig hebben we de NVV nog. Jammer van die opmerking landbouwer, je weet echt niet wat er aan de keuekentafel leeft, anders had je nooit zon opmerking gemaakt

 • no-profile-image

  jefke

  De varkenshouderij in de huidige vorm is pas in de 60'er jaren ontstaan, toen boerenzonen zonder grond toch een aan de landbouw geralateerd beroep wilden uitoefenen. Om nu over boerenbedrijven die al eeuwenlang in de familie zijn te spreken klinkt erg aandoenlijk het is echter meestal niet waar.

 • no-profile-image

  Delfin

  De overheid, politiek en maatschappij moet maar eens 100% onkostenvergoeding (subsidie) geven aan de varkensboer zodat hij aan de milieu-eisen kan voldoen. Wedden dat de gestelde milieu-eisen dan niet meer zo belangrijk zijn. Het is oh zo makkelijk, om de eisen zonder financiele compensatie bij de ondernemer te leggen. De ontstane situatie is de schuld van de politieke besluitvormers en niet van de varkenshouders. De politiek is de schuldige. En wie schuld heeft moet daarvoor betalen. Zo gaan we in Nederland met elkaar om.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.