Varkenshouderij

Achtergrond

NVV-biggenprijs niet lager

De biggenprijs van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) blijft deze week onveranderd op 48 euro per stuk. Door de stijging van de varkensprijs is de daling van de biggenprijs tot stilstand gekomen. De afzet van biggen staat wat onder druk. Als gevolg van de goede vooruitzichten op een stijging van de varkensprijs op termijn zouden vleesvarkenshouders volop biggen moeten opleggen. Zij kunnen de dieren echter niet betalen, omdat het geld bij hen op is door de tegenvallende varkensprijzen in de afgelopen 2 jaar. Daardoor leggen zij vertraagd biggen op.
De export van Nederlandse biggen naar Kroätië ligt stil sinds vorige week dinsdag. Nederlandse exporteurs kunnen de juiste exportcertificaten niet krijgen bij de Voedsel- en Warenautoriteit. Naar Kroätië gingen wekelijks zo’n 3.000 biggen. Die moeten nu naar Polen, Daar brengen ze zo’n €7 per stuk minder op dan in Kroätië. Daarnaast is de Nederlandse import van Deense biggen in de eerste vijf maanden van dit jaar verdrievoudigd naar 34.000 stuks.
Het aanbod van biggen is bovendien groot. De NVV-biggenprijs ligt deze week nog maar 1 euro per stuk hoger dan een jaar geleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.