Varkenshouderij

Achtergrond 13 reacties

Levend varken tussen kadavers

Een toevallige voorbijganger maakt een video van een kadaverton waar nog een levende big in zit. Varkens in Nood hekelt de biggensterfte en reageert hierop. Boerderij.nl zet de feiten en nieuwsberichten voor u op een rij.

Schokkende video

Bekijk hier de beelden van de spartelende big in de kadaverton. Let op, de video bevat schokkende beelden.

Interview Bert van den Berg

Al in 2002 zijn de varkenshouders gewaarschuwd voor het dreigende imago-probleem van de hoge biggensterfte. Boerderij interviewde Bert van den Berg van de Dierenbescherming daar toen over.
Lees hier het hele interview »

'Varkens afmaken moet pijnlozer'

Varkenshouders moeten de beschikking krijgen over diervriendelijke euthanasiemethoden om zwakke en wrakke dieren uit hun lijden te verlossen.
Lees artikel »

Varkens in Nood: levende biggen in kadaverton

Varkenshouders dumpen soms nog levende biggen in de kadaverton, meldt de Stichting Varkens in Nood.
Lees artikel »

Reportage in Eénvandaag

In de uitzending van woensdag 10 juni maakte EénVandaag een uitzending over de biggensterfte en interviewde onder andere Annechien ten Have.
Bekijk hier de uitzending »

Reactie varkenshouder

Omroep Brabant vroeg onder andere de bewuste varkenshouder Jan Schoenmakers in Boxtel om een reactie.
Bekijk de uitzending en reactie »

Hart van Nederland

Veel televisiezenders zenden de beelden uit van de dode dieren.
Bekijk hier de beelden van SBS6 »

Metro: Doorgefokt varken krijgt teveel biggen

Het gratis dagblad Metro opende woensdag 10 juni met bovenstaande kop een artikel over biggensterfte.
Lees hier het hele artikel »

Rendac laat tonnen met levende dieren staan

Het bedrijf Rendac krijgt ongeveer tien meldingen per jaar van levende dieren tussen de kadavers, volgens een anonieme bron die zegt medewerker van het bedrijf Rendac te zijn.
Lees meer »

Trouw trekt boetekleed aan over biggen

Het dagblad Trouw geeft aan dat in de berichtgeving over biggensterfte de nuance ontbrak.
Hoofdredacteur Willem Schoonen geeft tekst en uitleg op de website van de krant.
Bekijk hier de video »

Gevolgen

Het gevolg van deze beelden levert een nieuwe discussie op over het uitvoeren van euthansie bij dieren door de varkenshouder zelf.

Boerderij.nl blijft het nieuws voor u volgen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Huub

  Als ik het goed begrijp heeft de vrouw die dit gefilmd heeft niets gedaan om de big te redden/uit zijn lijden te verlossen. dat is toch precies wat ze de boer ook verwijten??

  Waarom wordt door Varkens in nood, Partij voor de Dieren en dergelijke clubs altijd gesuggereerd dat boeren dierenbeulen zijn? als een boer een hekel aan dieren heeft dan wordt ie wel stratenmaker..boeren zijn dierenliefhebbers..

 • no-profile-image

  Bibi

  Ik ben zeker met u eens dat boeren dierenliefhebbers zijn maar dat er levende biggen in een kadaverton worden gegooid kan echt niet! Het heet niet voor niets een KADAVERton!

 • no-profile-image

  dierenarts

  wat een ophef...
  Dit zijn de laatste stuiptrekkingen ve dier dat als is gestorven.
  varkens in nood en partij voor de dieren zijn sensatiezoekers.

 • no-profile-image

  john

  In het QS systeem (duits) is de verplichting gesteld om een slot op de kadaverton en kap te hebben. Deze is met een universele sleutel op te maken door de chauffeur. In het begin deed er iedereen lacherig over maar nu lijkt het een goede oplossing om tonnenkijkers te weren. En voor de rendac: De zomer komt er weer aan zorg dat jullie op tijd de dieren opgehaald hebben. Andere jaren lagen sommige varkens wel eens 6 dagen onder de kap. pas na 12 keer bellen en dreigen met de aid is het kadaver opgehaald.

 • no-profile-image

  Jan

  de kadaverton en Kadavers moet gewoon weerop het erf worden opgehaald , zoals vroeger het ophalen van doden dieren was , en wordt uitgevoerd door Rendac ( Son & Breugel ) sinds het aan de weg gelegd zijn de problemen begonnen , voor nieuwsgieren bugers , voor al stadsmensen die de Boer en de Veerijders , handelaren , overige mensen die met Lvendvee werken , dat allemaal onderhand -criminelen zijn , stadsmensen blijf met je neus weg waar jeniet hoort tekomen , die Boeren doen het niet expres , om levende dieren in de kadaverton te gooien . Bemoeizuchte Stadsmensen die kadavertonnen gaan filmen , die uit verveling niks te doen hebben daar word ik nou moe van.

 • no-profile-image

  Huub

  Welke omroep neemt het nu voor de boeren op? Laat de vrouw die dit gefilmd heeft maar eens op TV komen..zet haar (en haar bemoei/sensatiezucht) voor heel Nederland voor schut. Kan ze meteen ff uitleggen waarom ze geen dierenarts heeft gebeld om de big dood te laten spuiten.. Kan zij niet vervolgd worden? door filmen na een ongeval??

 • no-profile-image

  frank

  Wat een sensatiezuchtig mens is dit??
  Als je wil kan ik onmiddelijk zulke beelden van mensen, insecten en je zelfs van planten die verwaarloost en ondevoed aan hun lot worden overgedragen, dat is pas vreselijk om te zien...

  Te veel tijd en héél véél onverdraagzaamheid dat zijn de sleutelwoorden van onze maatschappij!! denk daar maar eens over na en dat big ligt al lang in een coma dus geen pijn tot gevolg, we hoeven toch niet terug alles achter gesloten deuren te doen !! de realiteit mag toch gezien worden, het is trouwens de gewone gang van leven in de wildernis zoals overal

 • no-profile-image

  Jeroen

  magreet steendijk,ze heeft intervieuw gedaan op omroep brabant en wist zich niet eruit te praten

 • no-profile-image

  Jeroen

  http://www.spitsnieuws.nl/archives/raar/2009/06/dode_vrouw_komt_tot_leven.html

  Dood verklaarde vrouw komt tot leven.
  Tjonge dokters maken ook fouten.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Een beetje filmen! Normaal word dat biggetje gered en de dierenambulance gebeld! Deze vrouw moet aangeklaagd worden voor dieren onnodig laten lijden zoiets is toch niet normaal gaat ze erbij staan kijken!!!

 • no-profile-image

  joost

  Ja, boeren zijn echte dierenvrienden, dat kun je zo zien als je een blinddoek voor hebt.
  Volgens mij is een dierenvriend iemand dat alles doet om dieren zoveel mogelijk hun eigen gang laten gaan en niet beperken op ruimte of ze in hun bloei van hun leven afvoeren naar het slachthuis.
  Je brengt je hond van 2 jaar ook niet naar het slachthuis.
  Volgens mij woont die mevrouw niet in de stad en heeft ze gelijk alarm geslagen.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Joost

  En nog steeds heb je geen oplossing gegeven, hoe iets wel zou moeten. Iets roepen en geen oplossingen noemen of bedenken is gewoon waardeloos.

  Maar deze Margreet Steendijk is dus een echte dierenvriend in jou ogen.
  Goed om te weten tot waar dierenliefde bij jullie gaan

 • no-profile-image

  Mug

  Als de boeren met de dieren omgaan zoals de mensen met elkaar omgaan, dan staat ons nog een hoop ellende te wachten.
  Gelukkig doen dat de Nederlandse boeren niet. Althans niet zij, die er geld aan willen verdienen. En waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. En als je de fouten van een ander ziet dan moet je er wel enorm ophef over maken. En andersom hij die het zichtbaar maakt, verdoezelt zijn eigen fouten. Dat is heel normaal. Dat doet iedereen. Doofpotten genoeg in Nederland.
  En de media varen er wel bij. Zij hebben het gezegde uitgevonden: Ze maken van een mug een olifant. En dat is in dit geval nog maar zachtjes uitgedrukt. Het is eerder een giga dinosaurus.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.