Varkenshouderij

Achtergrond 1484 x bekeken 1 reactielaatste update:3 jun 2016

Innovatieprijs voor frisseneuzensysteem

Het Innovatiefonds Farmers for Farmers reikte gisteren de innovatieprijs van 5.000 euro uit aan Tonnie en Sabine Grobbink-Vugts.

De maatschap ontving de prijs vanwege het door hen ontworpen frisseneussysteem in de kraamstal. Dit systeem maakt het mogelijk koele lucht bij de zeug te krijgen.

Tonnie Grobbink heeft een zeugenbedrijf met 800 zeugen in het Drentse Barger-Compascuum. Hij bedacht een nieuw frisseneussysteem voor zijn zeugen in de kraamstal. "Het is eigenlijk heel eenvoudig. De zeugen liggen in een lengteopstelling in de afdeling, met de koppen naar elkaar. Door nu een instap te maken tussen twee kraamhokken en aan de kopse kant van de instap een rooster (geperforeerde stalen plaat) te plaatsen, komt er via het gangpad (ondergrondse luchtinlaat) frisse lucht bij de neus van de zeug."

Normaal gesproken is het bij luchtinlaat onderlangs erg moeilijk om lucht betaalbaar bij de kop van de zeug te krijgen. De meeste frisse neussystemen werken via een luchtinlaat van boven. Via dit eenvoudige systeem is onderlangse luchtkoeling op een goedkope manier mogelijk.

De jury oordeelde met: "Het systeem is zowel arbeidsvriendelijk, hygiënisch als welzijnsvriendelijk. Dat vonden wij een beloning waard." De jury nodigt alle veehouders uit om hun innovatieve idee via de website door te geven.

Bekijk het artikel in Boerderij:
deel 1 (pdf)
deel 2 (pdf)

Met het zelf bedachte frisse neuzensysteem voor kraamzeugen heeft maatschap Grobbink de innovatieprijs gewonnen.

Foto

 • Tonnie en Sabine Grobbink-Vugts krijgen prijs
 • Frisseneuzensysteem

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  joke woldberg

  Wat leuk dit te lezen! Kwam het frisse neuzen idee tegen, komt zeker in de nieuwe stal?
  Of zit er al ik loop achter denk ik?
  Jan vertelt niks dus weet ik ook niks, maar toch heel leuk!
  Veel sukses en we gaan elkaar vast nog wel zien, Gr. Joke Woldberg.

Of registreer je om te kunnen reageren.