Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Enkel 100 procent stinkvrij telt

Tegenvallend welzijnseffect en weerstand tegen CO2-verdoven helpt improvac.

Pfizer Animal Health heeft nu toestemming om in de hele EU het vaccin Improvac op de markt te brengen. Dat middel beperkt de productie van mannelijk hormoon en voorkomt zo berengeur van niet-gecastreerde varkens. Pfizer claimt dat meer dan 99 procent van de beren vrij van berengeur is. Improvac is een alternatief voor castreren. Nevenvoordeel is de snelle berengroei.

Het moment van de Brusselse toestemming moet Pfizer goed gelegen zijn gekomen. Dat viel namelijk samen met de presentatie van Duits onderzoek, dat zegt dat CO2-verdoving niet bijdraagt aan het voorkomen van stress vóór en tijdens castratie. Erná wordt de pijn wel wat minder, maar dit weerhoudt stichting Varkens in Nood er niet van om te concluderen dat ‘alles overziend, CO2-verdoven geen voordeel biedt’. Deze conclusie vergemakkelijkt in de samenleving de acceptatie van Improvac. Al ligt een middel dat ingrijpt in de hormoonhuishouding, altijd moeilijk.

Ook voor de acceptatie door zeugenhouders blijkt het moment van toelating goed. Een inventarisatie onder hen door Boerderij maakt namelijk duidelijk dat zij nog helemaal niet zo bedreven zijn geraakt als verwacht in het gebruik van de CO2-apparatuur. Ook betwijfelen veel boeren de bijdrage aan het biggenwelzijn van CO2-verdoven, en zij staan er met hun neus bovenop.

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) pleit naar aanleiding van het Boerderij-onderzoek zelfs voor een evaluatie van het verdoofd castreren van beerbiggen met CO2.

Op 18 juni nodigt Pfizer uit voor de Improvac-introductiebijeenkomst ‘Een product met ballen’ dierenartsen en andere beïnvloeders van de boer uit.

Wie weet, blijkt er voor immunocastratie in de periode tot 2015 meer draagvlak dan een jaar geleden nog werd gedacht. Nu is het nog wachten op een sluitend detectiesysteem om (Duitse) supermarkten de garantie van 100 procent stinkvrij te kunnen geven.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Boerin

    De mensen , die dit vlees eten , worden die OOK steriel ? Dan schiet geboorte-beperking behoorlijk op.

  • no-profile-image

    Ad Bakx

    Nee! Improvac is na een uitgebreide beoordeling door een internationale wetenschappelijke commissie toegelaten voor de gehele EU. Dit betekent dat bewezen is dat het middel veilig en effectief is. De wachttijd bedraagt nul dagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.