Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

EU-export varkensvlees zakt in

De Europese export van varkensvlees is in april van dit jaar flink gedaald. De EU-lidstaten voerden in die maand 188.000 ton varkensvlees uit. Dat betekent een daling met 27 procent ten opzichte van een jaar daarvoor. In het eerste kwartaal van dit jaar exporteerde Europa nog 1,1 procent meer varkensvlees met 564.000 ton. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.
De daling van die uitvoer in april van dit jaar is een gevolg van de wereldwijde recessie. Daardoro stappen consumenten over op het eten van het goedkopere pluimveevlees in plaats van varkensvlees.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  varkenboer

  De Europese lidstaten exporteerden in het eerste kwartaal 2009 meer varkensvlees
  donderdag 18 jun 2009

  De Europese lidstaten exporteerden in het eerste kwartaal 2009 meer varkensvlees dan een jaar geleden. Rusland, Hongkong en Japan zijn de grootst afnemers. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistische bureau Eurostat. Hoe kan dit? Is de varkenssector niet bedolven onder de informatie dat door de economische en financiële crisis, export van varkensvlees sterk onder druk stond. Zowel in prijs maar ook in volume. Beschikt Eurostat over de juiste cijfers? Dat moet worden aangenomen. Dan moet dus geconcludeerd worden dat het volume van de export uitstekend is geweest. Immers, 2008 was al een goed jaar voor de Unie en de wereldhandel varkensvlees floreerde. In eerder berichtgevingen melden de EG-commissie en het Amerikaanse Landbouwministerie dat de wereldhandel strek zou teruglopen. In het slechtste scenario zou de export in 2009 met bijna 40% krimpen. De praktijk is dus weerbarstiger. En velen worden op het verkeerde been gezet. Bewust of onbewust, maar het voelt in ieder geval niet kosjer. De meeste marktinformatie bevat een bepaald papegaai gehalte. En de papegaai die het hardst schreeuw wordt het vaakst herhaald.
  De vleeshandel is goedprijshoudend. Het aanbod was deze week krap en ook voor volgende week lijkt dit nog niet veel te veranderen. En de noteringen van de varkens moeten omhoog om de vleeshandel op het goede spoor te houden! Prognose +3 à 5 cent
  Jan Bakker

 • no-profile-image

  opticien

  Weer een echt Klein Kranenbarg stukje, als de prijs daalt doet ie z'n best om de slachterijen te verdedigen. Stijgt de prijs is er wel een stukje dat de export in elkaar stort. Dacht dat de boerderij een landbouwblad was maar heb al langere tijd sterk het idee dat deze auteur dat nog niet helemaal snapt of connecties met Vion c.s. heeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.