Varkenshouderij

Achtergrond 3 reacties

Winst Vion daalt met 57 procent

Vion heeft in het boekjaar 2008 een nettowinst behaald van 53,9 miljoen euro. Dat is 57 procent minder dan een jaar eerder.

In 2007 was de nettowinst 126 miljoen euro. In het jaarverslag spreekt de voorzitter van de Raad van Bestuur, Daan van Doorn dan ook van een teleurstellend jaar. De omzet van Vion steeg van 7,1 miljard in 2007 naar 8,6 miljard (plus 21 procent) in 2008. Hierin zijn ook de omzetten van het vorig jaar aangekochte Grampian vanaf augustus al meegenomen. Als deze buiten beschouwing blijven, resteert een autonome omzetgroei van 340 miljoen euro ofwel 4,8 procent.

Het bedrijfsresultaat (Ebita, winst voor belasting, rente en afschrijving) kwam in 2008 uit op 142 miljoen euro. Dat is 80 miljoen euro ofwel 36 procent minder dan een jaar eerder. Vion schrijft dit vooral toe aan een sterke toename van de kosten. die kostentoename was groter dan de groei in toegevoegde waarde.

Ingredientsdivisie

In de toelichting meldt Van Doorn dat de Food-activiteiten in 2008 zwaar onder druk stonden. Hieronder vallen de activiteiten in vlees en de daarvan afgeleide gemaksproducten. Ook de productie van vegetarische consumentenproducten valt daaronder. Onder de Ingredients activiteiten vallen de producten die worden geproduceerd uit grondstoffen van dierlijke oorsprong. Het gaat om producten als gelatine en dergelijke. De ingredientsdivisie produceerde goed dankzij de aantrekkende marktvraag. Vooral in de eerste helft van vorig jaar boekte Ingredients goede resultaten. Er was veel vraag naar producten van Vion in opkomende markten zoals China.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  stumper

  Vion een slecht resultaat, nutreco een verlies in het eerste kwartaal. Drie keer raden wie hier het komende jaar voor opdraaien !!!!!

 • no-profile-image

  knor knor

  Je bepaalt zelf met wie je zaken doet! Klagers redden het niet

 • no-profile-image

  Paul

  Eigenlijk heeft Vion niet een autonome groei gehad, maar een autonome afname.
  De varkensprijs is tov 2007 in 2008 met 16% gestegen. De omzet echter maar met 4.8%.

Of registreer je om te kunnen reageren.