Varkenshouderij

Achtergrond 213 x bekeken 5 reacties

Vleuten varkens volgt Duitsland

De beurscommissie in Vleuten volgt de Duitse slachterijen met hun varkernsprijzen. De Vleutense verwachtingsprijs voor geslachte varkens stijgt voor volgende week met 5 cent naar € 1,44 tot € 1,46 per kilo geslacht gewicht. De Duitse slachterijen verhoogden hun varkensprijzen vanmiddag al met 5 cent naar € 1,52 per kilo. Het aanbod van vleesvarkens is krap. Bovendien slachten de slachterijen volgende week volop, omdat de vraag naar varkensvlees goed is door het mooie barbecueweer en Pinksteren. Varkenshammen, -schouders, -buiken, -middels en -trimmings leveren 3 tot 5 cent per kilo meer op. De opbrengst van varkensnekken stijgt met 10 tot 15 cent per kilo. Het hele varkenskarkas levert daardoor 3 tot 3,5 cent per kilo meer op. Bij een verhoging van de varkensprijs leveren de slachterijen dus 1,5 tot 2 cent per kilo aan marge in. De Vleutense verwachtingsprijs voor levende varkens stijgt met 4 cent naar € 1,14 tot € 1,16 per kilo.
DE beurscommissie in Vleuten verlaagt haar verwachtingsprijs voor biggen met 1 euro naar 36 euro per stuk. Vooral buitenlandse vleesvarkenshouders vinden de Nederlandse biggen te duur. In feite is de varkensprijs te laag en de biggenprijs niet te hoog. Als de varkensprijs blijft stijgen, zal de biggenprijs ook weer omhoog gaan.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bert

  de graanprijzen zijn al weken aan het stijgen. en de mestkosten stijgen al weer een tijd.
  dus iedereen is al een voorschot aan het nemen, omdat de varkens stijgen.
  af pakken die handel. de varkensboeren zullen gewoon weer niks hebben aan die stijgende prijzen.

 • no-profile-image

  Aar

  Boer Bert, net als de varkenshouders zitten wij als graanteler ook te springen om een hogere graanprijs. Gun iedere boer een redelijke prijs of stop met varkens houden!

 • no-profile-image

  down under

  @ Aar, net zoals Bert ben ik varkenshouder. De sugestie die jij oppert (het stoppen met varkens houden) zou wel betekenen dat ook jij minder voor je graan beurt (minder varkens => minder voer=> minder graan nodig => teveel aanbod => lagere prijs), immers het merendeel van het nederlandse graan gaat naar de veevoederindustrie.

 • no-profile-image

  john

  willen wij een eerlijke prijs voor onze producten dan moeten we zorgen dat vraag en aanbod in balans komt. Door over aanbod profiteren de partijen onder in de kolom!. goedkoop inkopen en verwerken wat nodig is en daarna met een dikke marge verkopen. De partij daarboven blijft zitten met het grondstoffen die niet nodig zijn. In de geval staat de graanteler bovenaan de kolom. Is er te veel graan dan kan de varkenshouder profiteren. maken de varkenshouders te veel varkens. dan profiteren de slachterijen, verwerkt de slachterij te veel varkens dan komt er weer veel vlees op de markt. De supermarkt kan goedkoop inkopen en duur verkopen aan de eindgebruiker: aan het eind van het liedje pakt de supermarkt de dikste marge en hebben de overige partijen kleine marges en soms zelfs verlies.

  Het wordt tijd dat de zlto een supermarkt concern overneemt in plaats van slachterijen. Door de stap naar de eindgebruiker in handen te hebben krijgen de boeren en de partijen daarboven een eerlijke prijs voor de producten. Wel moet er dan geproduceerd worden wat er verkocht wordt. Contracten voor een X aantal varkens en voor X tonnen graan zullen er dan komen maar dan krijgt wel iedereen wat hij of zij verdiend!

  De persoon die alle boeren wereldwijd kan organiseren is de machtigste mens op aarde. Daarom onderdrukken naties de boerenstand (met subsidies en regelgeving). Op hebben inwoners goedkoop voedsel en de boeren niets!. Voedsel is toch een van eerste levensbehoeften van een mens.

 • no-profile-image

  Jan

  Hou jij ze arm, hou ik ze dom, zij de pastoor tegen de directeur van de slachterij/melkfabriek.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.