Varkenshouderij

Achtergrond 215 x bekeken 7 reacties

Vion kan hogere kosten niet doorberekenen

Vion heeft de gestegen kosten onvoldoende kunnen doorberekenen in de opbrengstprijzen.

Dat meldt het bedrijf in haar jaarverslag. Vion wijst ondermeer naar de wereldvleesmarkt waar een groot aanbod was. Ook de lage koers van de Amerikaanse dollar en het Britse pond zorgden voor een negatieve invloed op de resultaten. Eén en ander resulteerde dan ook in een wat Vion omschrijft als een teleurstellend jaar met een tegenvallend financieel resultaat.

Vion wist in 2008 wel omzetgroei te realiseren. De oorspronkelijke Vion-bedrijven (dus zonder Grampian en enkele andere aankopen) realiseerden een autonome omzetgroei van 340 miljoen euro. De totale omzet, inclusief de overgenomen bedrijven, groeide met 21 procent tot 8,64 miljard.Vion realiseerde een toegevoegde waarde van 2,69 miljard euro. Dat is 22 procent meer dan in 2007.

Het rendement op de omzet daalde van 3,1 procent in 2007 tot 1,6 procent in 2008. Het rendement op geïnvesteerd vermogen daalde van 17,1 procent in 2007 naar 8,8 procent in 2008. Het rendement op het eigen vermogen was 4,9 procent tegen 17,4 procent in 2007.
Vion is voor 2009 gematigd positief. Vion Food verwacht een groeiende vraag naar goedkopere producten. Vion Ingredients verwacht op grond van dalende energie- en grondstofprijzen lagere prijzen voor dierlijk vet en eiwit.

Lees ook: Winst Vion daalt met 57 procent

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bert

  alle slagerijen klagen dat ze verlies lijden?
  en allemaal vergroten ze de capaciteit.
  waarom als je geen rendement hebt?
  ook de boeren. allemaal geen rendement te behalen, MAAR de zeugenhouders groeien met 1000 zeugen tegelijk. en de melkveehouders klagen, Maar het melk quotum stijgt in waarde. kijk maar rond. allemaal zijn ze de stallen aan het verdubbelen. wat gek. over 3 jaar vervalt het quotum. met wachten heb je al snel een ton per jaar verdient. MAAR nee liever een schuld bij de bank waar je 20 jaar aan vast zit.

 • no-profile-image

  gert

  kosten besparen aan de top en op de commissariaatjes,t,scheelt een boel,er kan vast wel iets af ,de tering naar de nering

 • no-profile-image

  varkensboer

  @bert. Helemaal gelijk jongen, snap er ook niks van dat ze bijvoorbeeld vorig jaar bouwden. Hadden het allemaal in hun bol gekregen ofzo? Gezien het quotum beter paar jaar doormelken en tegen 2015 bouwen is veel interessanter lijkt me, mits de bouwkosten niet teveel oplopen....

 • no-profile-image

  Anneke

  Kip, ik ben bang dat jij het nog niet begrijpt. De honger in de wereld komt niet door de voedselproducenten, maar door de graaiers die er veel willen verdienen en er niet voor een goede verdeling zorgen. Rentmeesters van de aarde zijn niet alleen de boeren, maar ook de topmensen moeten hun verantwoordelijkheid nemen en niet alleen aan hun eigen topsalaris denken.

 • no-profile-image

  Centje

  Goh, dat kan ik ook niet !!

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  vaste prijzen voor voedingsproducten afspreken en alle overschotten in de vergister stoppen voor duurzame energie. Dat zou nog eens een goede oplossing zijn in deze tijden. eerlijke prijzen voor de boeren en extra duurzame energie. Maar hoe krijg je 75 000 ondernemers op een lijn!!!!!

 • no-profile-image

  kip

  John, denk dat je het nog niet begrijpt. Waarom moet alle overschotten in de vergister, terwijl er zoveel honger in de wereld is? Heb weleens begrepen dat we rentmeester zijn van deze aarde, en dan hebben we niet overal mee te gooien en te smijten!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.