Varkenshouderij

Achtergrond 894 x bekeken

Vijf graden koeler in varkensstal

Met een zelfbedacht koelsysteem wint Dirk Rietveld een aanmoedigingsprijs van TU Delft.

De 17-jarige Dirk Rietveld, die in het examenjaar van de havo zit, bedacht voor een schoolproject een koelsysteem voor varkensstallen. Daarmee won hij naast studiepunten ook een aanmoedigingsprijs van de Technische Universiteit Delft in de wedstrijd ‘Het beste technische ontwerp’.

Warmtewisselaar

De havo-examenleerling bedacht de uitvinding in de zomer, toen de 250 vleesvarkens van zijn vader het heel warm hadden, veel water en voer morsten en daardoor minder hard groeiden. Zijn idee werkt als een warmtewisselaar. Door de 20 centimeter lange buisjes stroomt de lucht van buiten naar binnen via de centrale gang van de stal naar de afdelingen met 60 varkens. De lucht in de buisjes koelt af doordat koud water langs de buisjes loopt. Dit wijkt af van de al bestaande systemen waarbij het water door de buizen stroomt.

Praktijktest

In een eerste praktijktest, met een stofzuiger en kraanwater, koelde de lucht 10 graden af. In een eerste opzet maakte Rietveld gebruik van slootwater, maar door het vuile water raakte de filter snel verstopt; nu wil hij gebruikmaken van grondwater. De buisjes in het testmodel van 1,40 meter bij 1 meter zijn op 5 centimeter afstand van elkaar gemonteerd, tussen twee betonplex-platen. Rietveld heeft berekend dat de buisjes op eigenlijk 1 centimeter van elkaar moeten zitten om voldoende lucht in de stal te krijgen, maar hiervoor zijn de betonplex-platen te instabiel.

Praktijktest komende zomer

Rietveld gaat zijn uitvinding de komende zomer testen bij zijn vaders stallen. Zijn verwachting is dat de lucht ongeveer 5 graden koelt. Rietveld kwam aan de spullen voor het project doordat hij een bijbaantje heeft bij een plaatselijk recyclingbedrijf. “Het mocht ook niet te veel kosten”, zegt de scholier, die nog twijfelt over zijn vervolgopleiding: wordt het de hogere landbouwschool of toch de richting civiele techniek? De jury vond zijn ontwerp goed inpasbaar in de praktijk, vooral omdat het een oplossing is voor een probleem bij Rietveld thuis.
Dirk Rietveld vertelt dat de ontwikkeling van zijn uitvinding nu stopt omdat hij druk aan het leren is voor zijn havo-examen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.