Varkenshouderij

Achtergrond

Prima oplossing vleesruzie

De Europese Commissie heeft een zeer bevredigende oplossing bereikt in de slepende handelsruzie met de VS over de import van Amerikaans rundvlees.

Zonder de eigen principes te verloochenen is bereikt dat exporterende sectoren niet de dupe worden van een politiek geschil.

Natuurlijk doet Brussel concessies. De grotere hoeveelheid 'conventioneel' rundvlees dat dankzij het akkoord met Washington belastingvrij Europa in mag – 20.000 ton de eerste 3 jaar, daarna 45.000 ton – is echter een kleinigheid vergeleken met de sancties die de Amerikanen oplegden.

Zo mocht kalfsvlees de VS niet in en dreigde hetzelfde te gebeuren met Nederlands varkensvlees. Let wel: Amerika is gerechtigd strafmaatregelen te nemen, omdat Washington in dit 20 jaar slepende conflict juridisch won. De EU mag volgens de WTO-rechters geen vlees weigeren van rundvee dat hormonen toegediend heeft gekregen. De EU acht dat gevaarlijk en meent daarvoor wetenschappelijk bewijs te hebben. De rechter erkent dat niet en vindt de boycot daarom illegaal.

De grootste winst van het akkoord zit erin dat de EU voet bij stuk heeft gehouden in dit ideologische geschil: ’hormoonvlees’ komt er niet in. In dat licht is de concessie marginaal en mag agrarisch Europa Brussel ook wel eens complimenteren.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.