Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Mexicaanse griep drukt prijzen

De Mexicaanse griep, die ze hier nog steeds de varkensgriep blijven noemen, brengt de varkenshouders hier in Alberta een extra klap toe.

De Mexicaanse griep betekent voor de varkenshouderij hier een flinke strop. Vooral de afzet van Alberta Pork staat erdoor onder druk. Dit omdat in Centraal Alberta een medewerker op een varkensbedrijf griep overbracht op de dieren. Volgens de berichten is dit het eerste geval dat een mens de ziekte op dieren heeft overgebracht. De gevolgen zijn groot: er zijn al tien landen die import van Canadian Pork verbieden. Enkele landen hebben speciaal Alberta Pork in de ban gedaan.

Griep smoort betere prijzen in de kiem

De prijzen zijn de laatste jaren al niet om over naar huis te schrijven. De laatste weken leek er wat lucht te komen en trokken de prijzen aan. Maar nadat de Mexicaanse griep in het nieuws kwam, gingen de prijzen in een paar dagen van $1,38 naar $1,24 per kilo geslacht-gewicht, omgerekend van €0,88 naar €0,79. Vorige week lag de gemiddelde prijs van de Western Hog Exchange nog op $1,348 of €0,86; deze week gaat er minstens een stuiver af.

In hoog tempo minder boeren

Het aantal varkensboeren is de laatste jaren hard verminderd. Zo zijn er volgens onze plaatselijke krant in Zuid-Alberta nog minder dan 20 zelfstandige varkensboeren over, en in heel Alberta, 16 keer zo groot als Nederland, slechts 400. In 2000 waren het er nog enkele duizenden.

Verleden jaar was er een stoppersregeling. De overheid betaalde de varkensboeren $225 per zeug als ze stopten, en dan mochten er minimaal 3 jaar geen varkens meer in de schuren. Die regeling liep van 1 november 2007 tot eind februari 2008. Omdat er nog wat geld over is van het programma, wordt de regeling opnieuw opengesteld.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ed Bakker

    Hennie ik heb problemen met de @mail
    vandaar nog niet geandwoord maar het gaat prima en onzettend druk
    Groeten Ed

Of registreer je om te kunnen reageren.