Varkenshouderij

Achtergrond 5 reacties

Man besmet varkens met Mexicaanse griep

De Mexicaanse griep is aangetroffen bij varkens in de provincie Alberta, meldt de Canadian Food Inspection Agency.

De dieren zijn volgens het hoofd van de voedselinspectie, Brian Evans, mogelijk besmet door een medewerker van de boerderij, die vorige maand in Mexico was. Het zou de eerste keer zijn dat de ziekte van mens op dier wordt overgedragen.

De dieren zijn in quarantaine geplaatst. Volgens de Canadese voedselinspectie bestaat er geen gevaar voor de voedselveiligheid.

De medewerker van het bedrijf is inmiddels hersteld en ook de dieren zijn aan de beterende hand. Geen enkel varken uit de groep is aan de gevolgen van de ziekte bezweken. De griep zou zich niet hebben verspreid via de boerderij in de provincie Alberta. Negentig procent van de varkens op de boerderij is niet besmet geraakt.

In Canada zijn zaterdag ongeveer dertig nieuwe gevallen van de Mexicaanse griep vastgesteld. Daarmee komt het aantal besmettingen in het land rond de 85.

Canada heeft wereldwijd het op twee na hoogste aantal besmettingen met de Mexicaanse griep. Alleen in het land waar het virus uitbrak, Mexico, en in buurland de Verenigde Staten is de ziekte vaker vastgesteld.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Joop

  Ja het is zeer zorgwekkend, deze varkensgriep. Het houdt maar niet op met dreigingen van besmettingen. Tjonge, maar goed dat de pharmaceutische industrie steeds op het vinketouw zit anders zouden we allemaal allang dood geweest zijn. Toch?

  Ik vraag me af wat we nu weer gaan verzinnen voor de volgende mogelijke pandomie.
  Stel je voor dat de geitengriep SA2 uitbreekt vanuit Saoudi Arabië. Bekt goed en Wilders zal er blij mee zijn.

  Dan toch maar liever een schapengriep BéTX3, Een virus op Texel is vastgesteld.

  Voor de farmaceuten is niets te dol.
  Als er maar geld verdiend wordt.

 • no-profile-image

  Harm

  Reden te meer om de varkens binnen te houden. Vooral niet in contact brengen met argeloze burgers. De dierenbescherming zou er goed aan doen om ter bescherming van de varkens, en ook het pluimvee, te pleiten voor een intensieve dierhouderij. Hiermee wordt voorkomen dat die arme varkens lijden onder de menselijke griepvarianten. Aangezien de mens tegenwoordig overal naartoe mag reizen, is zij het grootste risico in de verspreiding van deze griep. Ik stel voor om met onmiddelijke ingang een standstil voor alle mensen in de wereld af te kondigen. Gedurende 3 dagen kan gekeken worden naar de verspreiding. Daar waar gevallen bekend zijn dient er in een 10 km zone rondom de haard een totaal reisverbod plaatst te vinden. Voedsel kan via speciale corridoren rond gebracht worden.

 • no-profile-image

  de pers

  zo zie je maar weer hoe de pers bijna alle artikelen lekker opblaast om maar veel aandacht te krijgen.

 • no-profile-image

  Arie

  Volgens de varkens moet de oorzaak worden gezocht in het houden van teveel mensen op een te kleine oppervlakte.
  De varkens sluiten niet uit dat dit het begin is van een wereldwijde pandemie, waarbij het virus zelfs overgedragen wordt van varken op varken. Dit is een verontrustende situatie. Ze hebben inmiddels voldoende virusremmers besteld bij de farmaceutische industrie.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Er is op dat bedrijf een H1N1 virus aangetroffen . Verder onderzoek is onderweg om te bepalen of het in dit geval draaid om de mexikaanse griep . Net als in nederland gaat er hier ook nu en dan een griepje door de varkensstapel en is dus geen abnormaal verschijnsel .

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.