Varkenshouderij

Achtergrond 196 x bekeken 1 reactie

Einde vleesconflict VS en EU

De Europese Unie en de Verenigde Staten zijn er in geslaagd hun twintig jaar oude conflict over met hormonen geproduceerd rundvlees te beëindigen.

De EU en VS bereikten een akkoord, waarbij de VS accepteert dat de EU geen hormoonvlees wil importeren. De EU geeft in ruil daarvoor een ruimer rundvleesquotum aan de Amerikanen. De Amerikanen schorten het grootste deel van de strafmaatregelen die zij tegen de Europese Unie in wilden stellen op. Hierdoor kan Nederlands varkensvlees (spareribs) gewoon worden geëxporteerd naar Amerika. Op termijn zal ook de export van Nederlands kalfsvlees naar de VS vrij worden gegeven.

De onderhandelaars, EU handelscommissaris Catherine Ashton en handelscommissaris Ron Kirk namens de VS, melden dat zij het bereikte akkoord zullen voorleggen aan de verschillende lidstaten en parlementen en het akkoord zo snel mogelijk definitief willen afronden.

De onderhandelingen over het hormoonvlees kwamen begin dit jaar in een stroomversnelling. De Amerikaanse regering Bush kwam vlak voor haar vertrek met nieuwe strafmaatregelen tegen de EU. De Amerikanen wilden een carrouselsysteem van strafmaatregelen instellen. Daarbij was het de bedoeling om steeds wisselende Europese producten onder de importrestricties te laten vallen.
De aankondiging van de Amerikanen zorgde er voor dat er onderhandelingen op gang kwamen tussen Amerika en de Europese Unie.

Lees ook Amerika en EU dicht bij akkoord over rundvlees

Eén reactie

  • no-profile-image

    boer

    De Amerikanen schorten een groot deel vd strafmaatregelen op.Dus zodra ze weer iets vinden wat hen niet bevalt, zijn er zo weer sancties.Maar mogen wij nederlandse boeren nu ook hormoonvlees produceren en melk met bst? Dacht ik niet.Dreigementen als permanent sluiten van je bedrijf klinken mij nog na in de oren.VS bepaalt en Europa huppelt als een gehoorzaam en argeloos kind aan hun hand. Een beetje tweeslachtig?

Of registreer je om te kunnen reageren.