Varkenshouderij

Achtergrond

Duitse varkensprijs 5 cent hoger

De Duitse varkensprijzen stijgen vandaag met 5 cent naar € 1,47 per kilo geslacht gewicht. De prijsstijging is een gevolg van een krap aanbod aan vleesvarkens in Duitsland. Ondanks het ontbreken van een slachtdag (Hemelvaart) hebben Duitse slachterijen behoorlijk wat vleesvarkens nodig. Zij slachten normaal gesproken al niet zoveel varkens op donderdag, omdat zij het vlees van deze dieren moeilijk nog dezelfde week kunnen afzetten. Daarom verwerken Duitse slachterijen liever meer vleesvarkens op vrijdag en zaterdagochtend. Zodoende heeft het wegvallen van een slachtdag op donderdag in Duitsland niet zoveel effect op de vraag naar vleesvarkens. In Nederland ligt die situatie anders. Nederlandse slachterijen hebben al snel voldoende vleesvarkens in een slachtweek met vier slachtdagen. Varkensvlees levert 2 tot 3 cent per kilo meer op. De opbrengst van hammen, nekken en schouders stijgt iets. Bij een prijsstijging van 5 cent per kilo verliezen de slachterijen dus 2 tot 3 cent per kilo op hun marges.De Duitse varkensprijs ligt deze week dertien cent per kilo lager dan een jaar geleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.