Varkenshouderij

Achtergrond 177 x bekeken 1 reactie

Derde geval van Mexicaanse griep in Nederland

Bij een 52-jarige Nederlandse man is Mexicaanse griep vastgesteld. Dat meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag.

De man wordt behandeld met Tamiflu en is aan de beterende hand. Hij keerde op 6 mei met KLM-vlucht KL 686 terug uit Mexico. Het RIVM verwacht de komende weken meer terugkerende reizigers met deze griepvariant.

Aangezien de man mogelijk besmettelijk was tijdens zijn terugvlucht, worden medereizigers die in zijn nabijheid zaten, twee rijen ervoor en twee rijen erachter, door de GGD benaderd. Zij krijgen virusremmers voorgeschreven.

De overige passagiers van deze vlucht zullen op de hoogte gebracht worden. Verdere maatregelen zijn voor hen niet nodig, aldus het RIVM. "Nauwe contacten in zijn directe thuisomgeving worden geïnventariseerd en indien nodig preventief behandeld'', aldus het instituut.

De man is de derde persoon met de Mexicaanse griep in ons land. Donderdag werd bekend dat een 53-jarige vrouw die op 30 april met een vlucht uit Cancun op Schiphol aankwam de griep heeft. Eerder werd de griep vastgesteld bij een 3-jarig kind dat met de ouders naar een feest in Mexico was geweest. De vrouw en het kind zijn inmiddels weer hersteld, aldus het RIVM.

Het instituut meldt dat er tot nu toe bij geen van hun contacten Mexicaanse griep is vastgesteld. Ook hebben de drie Nederlandse patiënten geen onderling contact gehad.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is vooralsnog niet van plan het reisadvies verder aan te scherpen, aldus een woordvoerder vrijdag. Sinds 29 april is het advies al gewijzigd en worden niet-essentiële reizen afgeraden. Vakantiereizen vallen daar onder, maar het blijft altijd de eigen verantwoordelijkheid van mensen om toch te gaan. Het ministerie kan het reizen nooit verbieden en het reisadvies heeft ook geen juridisch bindende werking, aldus de woordvoerder.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Henny

    Is het geen tijd dat agd stopt met de berichtgeving over de mexicaanse griep ? Is net de rest van de wereld ervan overtuigd dat deze griep niet veroorzaakt wordt door varkens, en blijft agd erover doorzagen. Dit is toch een agrarische uitgave...

Of registreer je om te kunnen reageren.