Varkenshouderij

Achtergrond

De persoonlijke profielanalyse

De afweging over wel of geen robot gaat behalve over techniek ook over de boer.

Het aantal melkrobots blijft maar stijgen. Bij een gelijkblijvende stijging wordt aan het eind van dit jaar op een op de tien bedrijven gemolken met een automatisch melksysteem. Zo snel als het aantal melkveebedrijven daalt, zo snel ongeveer groeit het aantal melkrobots.

Helemaal gaat de robot de conventionele melksystemen niet verdringen, maar ga er maar van uit dat op termijn zeker meer dan de helft van de koeien automatisch wordt gemolken. Als over enkele jaren ook voor de carrouselmelkstal een goede aansluitarm beschikbaar komt, kunnen ook de allergrootste bedrijven de overstap maken.

Er groeit een generatie opvolgers op die straks alleen nog via de overlevering te weten kan komen wat dat melken in een melkput nou precies betekende: hoeveel tijd dat kostte en hoezeer dat twee- of soms driemaal daagse melken een arbeidzaam leven lang 365 dagen per jaar het dagritme van de veehouder bepaalde.

Voor deze aanstormende groep boeren is het automatisch melken een gegeven. Maar zo vanzelfsprekend is het nog niet voor 93 procent van de zittende melkveehouders. Die staan bij nieuwbouw of renovatie voor de afweging: is de robot wat voor mijn bedrijf en, zeker zo belangrijk, is het iets voor mij als persoon? Daarvoor heeft Accon AVM een Persoonlijke Profielanalyse, om te testen of een boer voor robotmelken geschikt is.

Zo’n profielanalyse kost zo’n €500 à €1.000. Dat is niet goedkoop, maar het kon voor veel boeren in deze turbulente tijden wel eens goed besteed geld zijn. Gezien de opzet levert de analyse namelijk meer informatie op dan alleen een ja of nee op de vraag of kiezen voor een melkrobot wel zo goed is. En passant ontstaat er een antwoord op de vraag of en hoe je anno 2009 melkveehouder wil zijn.

Het gaat uiteindelijk over ondernemen. Dat gaat verder dan de kwestie van wel of niet iedere dag de uier van elke koe voor je neus willen hebben.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.