Varkenshouderij

Achtergrond 8 reacties

DPP-biggenprijs 1 euro omlaag

De DPP-biggenprijs daalt deze week met 1 euro naar 42 euro per stuk. Deze prijsdaling is een gevolg van de verlaging van de varkensprijzen met 4 cent per kilo bij alle Nederlandse slachterijen. De perikelen rond de Mexicaanse griep leiden tot slechtere afzetmogelijkheden voor Nederlandse vleesvarkens en biggen. Volgens biggenexporteurs moet de biggenprijs eigenlijk met 5 tot 10 euro per stuk dalen. De export van Nederlandse biggen is praktisch stilgevallen. In het Spaanse Zamora daalde de biggenprijs gisteren met 6 euro naar 40 euro per stuk. Poolse vleesvarkenshouders willen ook veel minder geld voor Nederlandse biggen betalen. Zo brengt een Nederlandse big voor de export naar Polen deze week 7 euro minder op dan vorige week met 50 euro af exportplaats. De DPP-biggenprijs ligt deze week € 11,50 per stuk hoger dan een jaar geleden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vermeerderaar

  Niet te veel naar die biggenexporteurs luisteren. En zeker geen medelijden mee hebben. Die houden hun marge wel. Maar ja, Vleuten zal wel weer zakken want die luistert hierna, en de varkenshouder mag het gelag weer betalen. Toch makkelijk dat de hele kolom alles op de primaire producent af kan schuiven. Dit moet veranderen.

 • no-profile-image

  john

  biggenhokken bouwen en de biggen langer vasthouden.

 • no-profile-image

  druk maar lekker

  @John, ik denk niet dat dat de oplossing is. Maar mag het zo niet uitdrukken, maar ik wordt een keer schijtziek van al die prijsverlagingen. Denk er over na om ook maar handelaar of exporteur te worden, lekker met een ruime marge en geen risico's wat een leven.

 • no-profile-image

  handelaar

  domme reactie jongens!
  wees blij dat er nog handelaars zijn om te vechten om een big....
  zou je in toekomst ze graag naar 1fabriek zien gaan!
  biggen gem prijs 55 een slachtvarken van 110kg gem opbrengst 125 euro
  welke dikke marge??

 • no-profile-image

  john

  willen wij als boeren meer marge gaan maken op onze producten dan zullen we samen moeten gaan werken en vraag en aanbod in balans gaan brengen. vleesvarkens lichter of zwaarder leverenaan de hand van de prijs (en dit collectief met alle boeren in europa) en tegelijk met het toenemen van het aantal biggen per zeug zal een aantal zeugen geruimd moeten worden. elke big extra per jaar per zeug betekent dat er 3% zeugen minder gehouden moeten worden om de vleesproductie niet toe te laten nemen. immers elke extra big wordt een vleesvarkens en dat varken wordt weer vlees. Door de stijgende biggenproductie hebben de grootgrutters niets te klagen. Er zijn nu tijdelijk een hoop zeugen weg maar over twee jaar zijn er weer voldoende biggen en weer te veel vlees dus lage prijzen.

  Oplossing: fokkerijbeleid verleggen naar betere eigenschappen voor vleesvarkens en minder op extra biggen. Op deze manier bereiken we toch een lagere kostprijs per kg/vlees en neemt de vleesproductie niet toe!

  Andere oplossing: Instellen van een biggenquatum. Elke big die je over de quatum gaat wordt beboet. Het quatum wordt elk jaar bijgesteld aan de hand van de productiecijfers. Op deze manier kan de varkenscyclus doorbroken worden en hebben wij als varkenshouders elk jaar een eerlijke prijs voor onze producten.

  Prijs verschillen op korte termijn kunnen opgevangen worden de vleesvarkens lichter te slachten of juist zwaarder als de markt goed is.

  Het wordt tijd dat alle slachterijen in europa samen gaan werken om zo een blok te vormen tegen de grootgrutters!!

 • no-profile-image

  druk maar lekker

  @john, kan een eind met je meegaan, maar dat wij als varkenshouders nog bestaan is mede te danken aan het feit dat wij nog geen guota's hebben gekend (op de VE na dan).
  En wat de slachterij betreft, een aantal jaren geleden op de ledenvergaderingen van Vion werd ons ook verteld, als ze maar eenmaal groter waren, konden ze prijzen afdingen........zie d'r niet veel van weer... ze worden nog steeds uitgespeeld.
  @Handelaar....... eeuh over de laatste jaren gemiddeld 55 euri......wil meteen wel handtekening zetten, maar ik heb dat bedrag niet gehaald

 • no-profile-image

  Marco

  Met een markt van vraag en aanbod zullen de prijzen altijd iets boven de gemiddelde kostprijs zitten. Tenzij er in ELK land een quotum is.

  Dus zorg dat je het beter doet dan het gemiddelde!!

 • no-profile-image

  soms heb je gelijk

  .

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.