Varkenshouderij

Achtergrond

Bonden verliezen zaak Hendrix bij Europees Hof

De NBHV en de NVV hebben hun procedure bij het Europese Gerechtshof tegen de Europese Commissie over de overname van de Hendrix Meat Group door Sovion NV in 2004 verloren.

De NVV en de NBHV hebben vrijwel vanaf de overname van Hendrix Meat Group door Sovion (het huidige Vion) geprotesteerd tegen deze overname. In hun ogen werd Sovion binnen Nederland veel te groot met een martkaandeel op de slachtmarkt van boven de 60 procent.
Voorzitter Piet Thijsse is teleurgesteld over de uitspraak van de Europese rechter. Hij heeft de uitspraak nog niet kunnen bestuderen, maar concludeert al wel dat de rechters een grote inkoopmacht blijkbaar niet zo belangrijk vinden. Thijsse: "Zo lang de consument er geen last van heeft kan er kennelijk veel. Boeren zijn wat dat betreft kennelijk minder in tel." Thijsse meldt dat er nog een beroepsmogelijkheid is, maar wil eerst de uitspraak bestuderen. Ook NVV voorzitter Wyno Zwanenburg heeft de uitspraak nog niet bestudeerd en kan nog niet inhoudelijk reageren.

De Europese mededingingsautoriteiten keurden destijds de overname van HMG door Sovion goed ondermeer met het argument dat Nederlandse varkenshouders voldoende afzetmogelijkheden zouden behouden. Daarbij werden Nederland en Duitsland als één afzetgebied gezien. NBHV en NVV hebben ondermeer dit punt aangevochten, met de stelling dat de Duitse slachterijen andere varkens vragen dan de Nederlandse en dat deze niet naadloos uitwisselbaar zijn. Andere argumenten die de beide organisaties hebben aangevoerd zijn ondermeer de verschillen in prijsvorming, problemen die op zouden kunnen treden bij uitbraken van besmettelijke ziekten, verschillen in keuringskosten voor levering naar Duitsland of Nederland en langere transportafstanden voor vleesvarkens.

In zijn vonnis veegt de rechter vrijwel alle argumenten van tafel en stelt hij dat de Europese mededingingsautoriteit wel degelijk zijn werk goed heeft gedaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.