Varkenshouderij

Achtergrond

Bloedonderzoek Aujeszky veel duurder

De testkosten voor de ziekte van Aujeszky zijn per 1 mei fors gestegen.

Dit meldt de PVE. Volgens beleidsmedewerker Jan Klaver van de PVE kunnen de tariefsverhogingen per laboratorium verschillen, maar behoort een tariefsverhoging van 100 procent tot de mogelijkheden. De onderzoekstarieven per monster liggen in de buurt van 5 euro. Ook dit verschilt echter per lab.

De stijging heeft te maken met het bereiken van de artikel 10 status. Daardoor is het aantal testen in de laboratoria verminderd. Dat komt omdat exporterende bedrijven niet meer voorafgaand aan de export verplicht de dieren moeten laten onderzoeken op Aujeszky. Dat heeft tot gevolg gehad dat de laboratoria nog maar half zo veel monsters krijgen aangevoerd.

Ook de testmethode is veranderd. Tot 1 januari onder de artikel 9 status werden de bloedmonsters onderzocht op veldvirus. Antistoffen afkomstig van vaccinatie werden met deze test niet aangetoond. Onder de artikel 10-status is het noodzakelijk wel onderscheid te kunnen maken tussen veldvirus en vaccinvirus. zo’n test is echter duurder.

Alle bedrijven met varkens zijn verplicht regelmatig bloedmonsters van hun dieren te nemen. De bedrijven aan de top van de piramide (A, C en E bedrijven, ofwel fokbedrijven, geltenopfok- en biggen-opfokbedrijven) moeten maandelijks 12 monsters laten onderzoeken en andere bedrijven 3 monsters per 4 maanden.

Of registreer je om te kunnen reageren.