Varkenshouderij

Achtergrond

WHO vandaag bijeen over varkensgriep

De wereldgezondheidsorganisatie WHO bespreekt maandagmiddag of zij het alarmniveau voor de varkensgriep verhoogt.

Oorspronkelijk zou de bijeenkomst dinsdag worden gehouden, maar de WHO heeft wegens de situatie in Mexico besloten eerder bijeen te komen. De VN-organisatie moet bepalen of het risico op een pandemie is toegenomen. Dat kan betekenen dat de alarmfase wordt verhoogd van niveau drie naar niveau vier.

De Europese Commissie denkt er vandaag nog niet over het reizen naar Spanje af te raden wegens het geval van varkensgriep daar. ”Dat er nu een geval is van varkensgriep, betekent niet dat we reizen naar Spanje afraden”, aldus de woordvoerster van EU-commissaris Androulla Vassiliou (Gezondheid) maandag in Brussel. Ook komt er geen beperking op varkensvlees of voor varkenstransporten van en naar Spanje.

De Europese Commissie noemt het geval van varkensgriep in Spanje wel belangrijk, omdat het virus kennelijk de oceaan is overgestoken. ”Maar eerst moeten we kijken wat het voor geval is in Spanje. Is iemand die is terugekeerd uit Mexico of uit de VS? Geneest hij, heeft hij anderen besmet?”, aldus Robert Madelin, de hoogste ambtenaar voor gezondheidszaken bij de Europese Commissie, maandag tegen journalisten.

Tegenmaatregelen tegen de varkensgriep zijn volgens hem niet zo eenvoudig.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.