Varkenshouderij

Achtergrond 173 x bekeken

WHO-chef noemt varkensgriep ernstig

De uitbraak van een nieuwe variant van de varkensgriep in Mexico vormt een ,,ernstige situatie'', aldus het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Volgens Margaret Chan ontwikkelt de situatie zich snel en onvoorspelbaar. De ziekte heeft ,,de potentie'' om pandemische vormen aan te nemen, maar ze kan niet zeggen of dat ook gaat gebeuren. Ze zei dat er nog veel onduidelijk is over het virus met de naam H1N1.

De varkensgriep heeft in Mexico al zeker twintig en mogelijk zelfs 68 mensenlevens geëist en waarschijnlijk 1004 mensen besmet. In de VS zijn acht mensen besmet. Chan zei dat er geen aanwijzingen zijn dat de ziekte ook in andere delen van de wereld is opgedoken.

De directeur-generaal van de WHO riep landen op extra bedachtzaam te zijn op een mogelijke uitbraak van de varkensziekte. Volgens haar is het nog te vroeg om een reisadvies uit te geven.

Chan brak een bezoek aan de Verenigde Staten af om terug te keren naar het WHO-hoofdkwartier in het Zwitserse Genève om de situatie te bespreken. Een noodcomité van deskundigen van de WHO bespreekt de kwestie vandaag nog.

In Mexico-stad zijn vandaag scholen, bioscopen en musea gesloten en openbare bijeenkomsten afgelast om verdere verspreiding van het virus in de hoofdstad te voorkomen. Mensen wordt aangeraden om kapjes voor hun mond te dragen.

De WHO stuurt topfunctionarissen naar Mexico en de VS om samen te werken met de lokale autoriteiten. Het Witte Huis liet weten de situatie scherp in de gaten te houden. Een negatief reisadvies voor Mexico is echter niet afgegeven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.