Varkenshouderij

Achtergrond 4 reacties

Vleuten varkens 1 tot 2 cent hoger

De Vleutense verwachtingsprijs voor geslachte varkens stijgt voor volgende week met 2 cent naar € 1,35 tot € 1,37 per kilo. Voor levende varkens stijgt de Vleutense verwachting met 1 cent naar € 1,07 tot € 1,09 per kilo. De Vleutense beurscommissie volgt met zijn gesalchte notering de mutatie bij de Duitse slachterijen. Zij denkt dat het aanbod van vleesvarkens voor volgende week niet erg groot is. Duitse en andere buitenlandse slachterijen missen volgende week een slachtdag (Goede Vrijdag). Daardoor loopt de export van levende Nederlandse vleesvarkens aan het eind van volgende week wat moeizamer. Daardoor stijgt de Vleutense prijs voor levende varkens maar met 1 cent per kilo.
De Vleutense verwachtingsprijs voor biggen blijft voor volgende week onveranderd op 41 euro per stuks. De vraag naar biggen is goed, vooral bij de grotere vleesvarkenshouders. Zij willen profiteren van de hogere varkensprijzen, die deskundigen over 4 maanden verwachten. In Zuid- en Oost-Europa hebben sommige vleesvarkenshouders geen geld meer om biggen te kopen. In die delen van Europa blijven dus stallen leeg staan. Ook de kleinere binnenlandse vleesvarkenshouders hebben moeite met het huidige prijsniveau van de biggen. Daardoor stijgt de biggenprijs niet, ondanks de stijgende varkensprijzen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  beste kleine vleesvarkenshouder, zoek contact met 16 andere kleine vleesvarkenshouder en leg om de beurt jullie stal vol met biggen (geboren in dezelfde week) koop samen jullie voer in en maak een goede afspraak over de verdeling van de opbrengstprijzen. Op deze manier produceren jullie veel goedkoper dan een grote varkenshouderij waar elke week biggen opgelgd worden. oude stal = minder afschrijving en rente, in een week vol leggen = lagere gezondheidskosten en voerconversie. grote koppels afleveren is betere opbrengstprijs. Ook de arbeid is beter in te plannen, veel tijd over andere hobiies en werkzaamheden.

 • no-profile-image

  varkentje

  Wel 10 euri`s meer betalen voor dat biggetje dan !!!

 • no-profile-image

  john

  stel: 16 kleinere vleesvarkenshouders met elk 1000 plaatsen. dan heb je ongeveer 1800 zeugen nodig om deze stallen in een keer vol te leggen.

  varkentje beweer jij nu dus dat bedrijven met 1800 zeugen 10 euro meer toeslagen krijgen dan bedrijven met ongeveer 400 zeugen?! er zal wel verschil zijn maar echt geen 10 euro.

  Als die kleine zeugenhouder van 400 zeugen over zou gaan naar een 4 of 5 weken systeem dan kan dit bedrijf 4 vleesvarkenshouderijen in een keer vol leggen met biggen van dezelfde leeftijd. dit betekent dat er 1600 zeugen nodig zijn om het aantal te bereiken. 4 zeugenhouderijen dus!

  Maar voordat dit besef er is zijn al veel kleinere varkenshouderijen gesneuveld.

 • no-profile-image

  heurbie

  10 euri, klopt wel hoor john, dit is wel de realiteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.