Varkenshouderij

Achtergrond 4 reacties

Varkensgriep knap waardeloos

Je zult maar varkenshouder zijn en ineens racet er een bericht de wereld rond: pandemie dreigt! Varkensgriep rukt op! Je schrikt je een ongeluk, wat nu weer?

Al snel blijkt dat varkensgriep niks met varkens te maken heeft . Waar de naam varkensgriep vandaan komt, mag Joost weten. Vermoedelijk omdat het virus voor een piepklein deeltje bestaat uit virus dat ook bij varkens voorkomt. Maar er zitten ook stukjes vogelvirus in. De ziekte had dus net zo goed kippengriep kunnen heten.

Maar één of andere goochemerd maakte er varkensgriep van zonder te beseffen wat daarvan het effect is. Bij consumenten zit de angst voor varkens en varkensvlees er namelijk meteen weer goed in. En de groep anti-varkenshouderijmensen, heeft weer nieuwe munitie: kijk eens, die moderne varkenshouderij is alleen maar gevaarlijk.

Als boer zit je er maar mooi mee. Je kunt 100 keer uitleggen hoe het zit, het is maar de vraag of het helpt. De term varkensgriep, zie ik niet snel weer verdwijnen. Die zit er nu wereldwijd al ingebakken. Pig flu of Swine influenza heet het in het Engels, al proberen sommigen wanhopig om er Mexicaanse griep van te maken. Het is maar de vraag of dat terecht is, want sommige wetenschappers menen dat het virus al eerder in Amerika opdook. Maar ook het RIVM vindt Mexicaanse griep de beste term, dus we komen gelukkig wel van die varkensrgriep af.

Door die beroerde naam zijn varkenshouders deze keer de klos, maar als die ene slimmerd het kippengriep had genoemd, waren de pluimveehouders aan de beurt geweest. En stel dat er een keer koeiengriep opduikt? Het is nogal frustrerend allemaal, maar je doet er als individuele boer helemaal niks aan, vrees ik.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  down under

  Ik ben opgehouden met het tellen van de aantal keer dat het woordt v*****sgriep gezegd/geschreven wordt in een artikel in welke vorm van media dan ook, maar ben er nu al van overtuigd dat het met stip op één als nieuw woord in de Dikke van Dale komt. Daar hebben we hier (bij Boerderij.nl) een mooi podium voor maar ook jullie redactie veranderd en/of voegd niets toe aan de koppen die boven de stukken welke er verschijnen en neemt ze 1 op 1 over van andere media! Bedankt!!

 • no-profile-image

  griep

  Ik zou zeggen begin bij u zelf. Boerderij spreekt ook nog steeds over varkensgriep. Terwijl andere media al overgestapt zijn naar mexicaanse griep. Dat de griep misschien niet in mexico is ontstaan maakt niet zoveel uit. De spaanse griep is vroeger ook niet in spanje ontstaan.

 • no-profile-image

  Silvia

  Inderdaad, geef zelf ook het goede voorbeeld, in alle Journaals wordt de term Mexicaanse Griep gebruikt en wat doet boerderij.nl zelf..... het V.... woord gebruiken, niet zo handig zou ik zeggen.

  Wordt er een stuk geschreven dat het V... woord gebruiken niet zo handig is, vele negatieve gevolgen heeft en de term vliegt om je oren.

 • no-profile-image

  BIG

  Ook in onze eigen keten zitten mensen die daar misbruik van maken: ondanks een zeer goede vraag naar biggen en een Vleuten notering van +2, hebben de exporteurs het toch weer zover gekregen om de notering te stabiliseren.....
  Schande!!

Of registreer je om te kunnen reageren.