Varkenshouderij

Achtergrond 228 x bekeken 4 reacties

Osterhuis: reikwijdte varkensgriep onduidelijk

Viroloog Ab Osterhaus van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum en het Nationaal Influenza Centrum zegt dat de reikwijdte van de uitbraak van varkensgriep nog niet duidelijk is. "Het kan een storm in een glas water zijn, maar het zou ook kunnen leiden tot een pandemie. We zijn alert."

Volgens Osterhaus volgt de WHO de ontwikkelingen nauwgezet. "De vraag is of dit type virus H1N1 overdraagbaar is van mens tot mens." Mensen zijn volgens de viroloog al eens eerder besmet geraakt met het varkensgriepvirus. In 1976 was er een uitbraak, maar die stopte op een gegeven moment.

De Mexicaanse minister van Gezondheid José Angel Córdova liet gisteravond weten dat de varkensgriep zeker twintig levens heeft geëist en dat mogelijk nog eens veertig mensen aan de ziekte zijn bezweken. De bewindsman voegde eraan toe dat in heel Mexico ruim duizend mensen zijn besmet. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO had eerder al gesteld dat mogelijk zestig mensen door varkensgriep zijn omgekomen. Een WHO-woordvoerster zei dat het virus vooral in Mexico-stad slachtoffers heeft gemaakt. Ook in de stad San Luis Potosí in Centraal-Mexico overleden enkele personen aan de varkensgriepvariant.

In de Verenigde Staten gaat het vooralsnog om acht gevallen van besmettingen in Californië en Texas. Amerikaanse wetenschappers stellen dat het griepvirus, dat normaal gesproken alleen dieren treft, een nieuw subtype is van het Influenza A-virus H1N1. Het Amerikaanse Centrum voor Ziektecontrole en -preventie (CDC) zei dat het vermoedelijk te laat is om de uitbraak binnen de perken te houden.

Zie ook
Grootschalige vaccinatiecampagne tegen de varkensgriep
WHO bezorgd over uitbraak varkensgriep

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  harry van gils

  Hopelijk blijkt dit maar een klein haardje te zijn. Probeer altijd een beetje vooruit te kijken wat hiervan voor ons de gevolgen eventueel kunnen zijn. Grenzen sluiten. Wereldwijde protectionisme. En niet alleen van varkensvlees! Zou precies passen in het plaatje van een Great Depression.
  Eng!!

 • no-profile-image

  GRADJE

  Vraag aan redactie? Hoe kan het dat er vooral in de stad mensen besmet zijn geraakt?

 • no-profile-image

  Lie

  Het is als ik het goed begrijp een influenza virus dat eigenschappen heeft van een varkens,avian(vogel)en humane vorm van influenza en dat mensen besmet zijn geraakt die helemaal geen contact hebben met varkens dus meest waarschijnlijk is er al een 'mens tot mens' besmetting. We zullen wel zien of dit een groter vuur gaat worden!

 • no-profile-image

  dirk

  Storm in een glas water,over een week praat niemand er meer over!Ab zou graag weer elke dag op het journaal zijn,totaal niks aan de hand.

Of registreer je om te kunnen reageren.